Čeští europoslanci: Se slovenskými kolegy máme společný zájem

Europäisches Parlament in Brüssel

V orgánech a institucích Evropské unie mají k sobě Češi a Slováci velmi blízko - už díky tomu, že hovoří podobným jazykem. Jednou z takových institucí je Evropský parlament. Jan Charvát zjišťoval více o jejich vzájemné spolupráci na půdě této instituce přímo v Bruselu.

Evropský parlament v Bruselu,  foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
V bruselské budově Evropského parlamentu je poměrně snadné se ztratit. Čeští a slovenští europoslanci ale k sobě cestu pravidelně nacházejí. Zasedá tu 13 slovenských a dvaadvacet českých europoslanců. Jsou členy rozdílných frakcí a různých názorů. Setkávají se ale i mimo oficiální zasedání a vztahy mají velmi blízké. Přímo v Bruselu jsme se na česko-slovenské vztahy nejprve zeptali europoslankyně Olgy Sehnalové. Ta byla do parlamentu zvolena v červnu roku 2009 a je členkou Progresivní aliance socialistů a demokratů. Pracuje také ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch.

"Slovenští poslanci jsou naši kamarádi a já myslím, že ta spolupráce je prostě vynikající. Máme společná témata, dokážeme se vzájemně podpořit u věcí, na kterých nám vzájemně záleží. Několikrát jsme měli i separátní schůzky, společné večeře a podobně. Opravdu tu spolupráci nemohu popsat jinak, než jako vynikající - třeba s paní poslankyní Smilkovou, s panem poslancem Maňkou nebo s panem poslancem Zalou, místopředsedkyně frakce byla paní Monika Beňová nebo Katka Neveďalová. Na konkrétních tématech se určitě domluvíme, jsme si v Evropském parlamentu nejblíž."

Miroslav Ransdorf,  foto: Dagmar Částková / Český rozhlas
Druhým dotazovaným byl Miroslav Ransdorf, který je členem frakce Evropské sjednocené levice. Mandát získal v roce 2004 a pět let na to ho obhájil. Působí i ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

"Ani jedna strana si nemůže stěžovat. Máme velmi dobré kolegiální vztahy a víme, že náš geopolitický zájem je společný."

Se kterými poslanci máte dobré vztahy?

"Se všemi se dá v podstatě spolupracovat. Tady není nikdo, kdo by se tvářil nějak rezervovaně nebo snad třeba i nepřátelsky. Víme, že v určitých věcech musíme držet spolu."

A posledním dotazovaným je Libor Rouček. V červnu 2009 obhájil post europoslance a byl zvolen místopředsedou Evropského parlamentu. Funkci vykonával do ledna 2012, kdy byl zvolen místopředsedou skupiny socialistů a demokratů pro zahraniční věci a transatlantické vztahy. Jaká je podle něj spolupráce českých a slovenských poslanců?

Libor Rouček,  foto: Oficiální web Libora Roučka
"Spolupráce je výborná, ať je to v rámci naší sociálně-demokratické skupiny, kde máme vlastně společně největší zastoupení, nebo ať je napříč politickým spektrem. Pokud se jedná o něčem, co se týká obou našich zemí, kde cítíme, že bychom měli spolupracovat, tak o tom spolu mluvíme a dohadujeme, jak bychom měli vytvořit nějaký společný postup."

Nastala v poslední době situace, kdy jste společně postupovali?

"Abych pravdu řekl, nevzpomínám si. Ta témata, která se tu diskutují a rozhodují, jsou vlastně celoevropská. Jsou to věci, které se týkají třeba rozpočtu, protože tam jsme obě země těmi čistými příjemci. Tady se to snažíme ovlivnit tím způsobem, abychom dostali co nejvíce peněz."

Můžete zmínit slovenské europoslance, kteří jsou vám třeba nejbližší a se kterými udržujete bližší kontakt?

"Je spousta kolegů z té mé sociálně-demokratické skupiny. Mohu jmenovat třeba Vladimíra Manku nebo Moniku Beňovou a Borise Zalu. Tady spolupracujeme velmi úzce."