České dráhy čeká reorganizace

Management Českých drah připravil revoluční přeměnu této akciové společnosti na holding. V podstatě to znamená rozdělit dráhy na několik samostatných firem. Cílem je podle managementu zprůhlednění a zjednodušení příliš složité organizační struktury železnice. Plány vedení se ale nelíbí mnohým železničářům, především odborům. Není ani jasné, jak se k nim postaví vláda, jako reprezentant státu, hlavního akcionáře Českých drah. Podrobnosti zjišťoval Zdeněk Vališ.

S přeměnou Českých drah na holding se počítá v roce 2006. Pak by mělo vzniknout uskupení majetkově vzájemně propojených podniků, do nichž vstoupí strategičtí partneři.

"My samozřejmě chceme vytvořit takovou společnost, která bude tržní, která bude schopna konkurovat otevřenému, liberalizovanému dopravnímu trhu, a to jak v nákladní, tak osobní dopravě."

Říká generální ředitel Českých drah Petr Kousal. Plány vedení podniku se ale vůbec nelíbí Odborovému sdružení železničářů. Jeho předseda Jaromír Dušek a člen dozorčí rady Českých drah přitom pro Radio Praha uvedl, že proti holdingu vlastně odbory neprotestují. Nelíbí se jim však štěpení drah.

"Já bych neřekl, že jsme se někdy postavili konkrétně proti holdingu. To od nás asi nikdo neslyšel veřejně říkat. My jsme ale vždy hovořili o tom, že zaměňovat cíle za prostředky a opačně je velmi nebezpečné. Vedou nás k tomu zkušenosti ze zahraničních železničních společností, kde se jako samospasitelná prosazovala privatizace, vertikální rozčleňování a segmentace, jako například ve Velké Británii. Následky tam byly katastrofální. Dodnes a ještě hodně dlouho do budoucna budou Britové za obrovské prostředky státu napravovat chyby, které vznikly v době privatizace a segmentace železnice."

Generální ředitel Petr Kousal ovšem tvrdí, že železnice dál zůstane unitární společností a že odbory vyvolávají zbytečnou hysterii.

"České dráhy mají schválenu svou strategii. Ta byla schválena jak orgány dozorčí rady a řídícího výboru, ve kterém sedí i kolega Dušek. A to znamená, že bychom chtěli postupovat tak, jak je to v Evropě běžné. České dráhy budou de facto nadále unitární železnicí, ale budou mít produktové vertikály tak, jak nám to určuje i zákon 77 pro vznik Českých drah. Já nevidím důvod k nějaké hysterii, poněvadž České dráhy se nedělí, neštěpí, zůstávají celé."

Podle Petra Kousala se v současné době pouze přistupuje k oddělení servisních činností, jakou jsou cestovní kancelář, výzkumný ústav a další.

"Připravujeme pilotní projekt, který je už v podstatě ve strategii schválen našimi orgány. Jde o vytvoření dceřinné společnosti se stoprocentní účastí akciové společnosti České dráhy."

S oddělením servisních činností odbory problém nemají. Poukazují ale na to, že v konečné fázi, tedy zhruba v roce 2006, by se od mateřské firmy oddělily i hlavní činnosti, tedy provozování nákladní a osobní dopravy. A odbory podle Jaromíra Duška vůbec neuspokojuje ujištění managementu, že v dceřinných společnostech by České dráhy měly 51procentní většinu.

"Víte, to je krásná obezlička, když většina je také 51 procent. V tom případě to ale znamená, že když například oddělíte hlavní činnost, jako je nákladní doprava, kde máme tržby zhruba 18,5 miliardy korun, tak nám z toho zůstane 51 procent. A když si představíte, že dcerka musí zdanit svůj zisk, v případě, že bude samostatná a bude vykazovat zisk, tak při zisku 2,6 miliardy v loňském roce to znamená odevzdat finančnímu úřadu na daních 26 procent, dalších 15 procent odevzdá vlastník prostřednictvím zdaněné dividendy a ještě pořád z toho matka nevidí ani korunu. Tady vnímáme to nebezpečí, že totiž prostředky, které dnes používáme na dofinancování ztrátové osobní dopravy - což by měl dělat a nedělá stát - budou chybět a vedlo by to k razantnímu omezení osobní dopravy v celé republice, prakticky k destrukci osobní dopravy ve státě."

Management Českých drah na druhé straně tvrdí, že pokud nedojde k přechodu akciové společnosti na strategický holding, může mít nakonec práci správce konkursní podstaty, protože by mohlo na železnici dojít k totálnímu krachu. Takové tvrzení považuje Jaromír Dušek za hodně přehnané.

"Já jsem přesvědčen, že ke krachu vede spíše současný stav podnikání na Českých drahách a nikoliv to, zda budu mít něco v dceřinné společnosti nebo budu tuto činnost provozovat uvnitř akciové společnosti. Existují přece takové možnosti, jako je odštěpný závod, a umím si představit, že České dráhy s odštěpným závodem vstupují do rovnocenného soutěžení na trhu a že nelze a priori předpokládat, že jenom dcerka bude moci v globalizovaném prostředí přežít."

Martin Jahn
Ve prospěch plánů managementu zase mluví fakt, že železnice potřebuje finanční prostředky například na obnovu zastaralého vozového parku i budov, které jsou často staré více než sto let. A tyto prostředky by měli přinést do Českých drah právě strategičtí partneři. Petr Kousal zároveň odmítá výtku, že by současný management společnost špatně vedl.

"Já si myslím, že železničáři vědí, že tato akciová společnost je na tom nejlépe za posledních deset let. Nemáme žádné dluhy, zvyšuje se nám přeprava cestujících, máme za letošní půl rok o šest miliónů cestujících více než loni, jsme v kladném hospodářském výsledku."

Každopádně je zřejmé, že vláda nebude mít při jednání o dalším osudu Českých drah vůbec jednoduchou pozici. To ostatně Radiu Praha potvrdil vicepremiér Martin Jahn.

"Myslím, že vláda se bude zabývat komplikovanou záležitostí. Na tripartitě (setkání vládní představitelů, zaměstnavatelů a odborářů) jsme slyšeli názory jak odborářů, tak vedení Českých drah. Vláda má tedy k dispozici dvě rozdílná stanoviska."