Češi stále více kupují nemovitosti v evropském přímoří

Španělsko je jednou z nejčastějších destinací

Nemilá překvapení přinesla řadě lidí přehnaná očekávání růstu cen nemovitostí s ohledem na vstup do Evropské unie. Někteří dnes na druhou stranu zjišťují, že ceny nemovitostí v některých českých lokalitách se už v podstatě vyrovnaly s cenami v Evropské unii. A tak se Češi při nákupu nemovitostí začínají stále více rozhlížet i po Evropě. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Španělsko je jednou z nejčastějších destinací
Většina realitních odborníků po vstupu do unie konstatovala, že strach z cenového šoku bytů a domů před "Dnem D" byl přehnaný, a rychlé nákupy proto ukvapené. Přitom to byli právě někteří makléři a obchodníci s realitami, kteří dlouho před vstupem do Unie burcovali, že náš krok do Evropy ceny nemovitostí rapidně zvedne nahoru. Díky tomu došlo k nákupní horečce, menší ostražitosti kupujících a k horší kvalitě developerských projektů. Za přemrštěné ceny - 40 až 60 tisíc za metr čtvereční - se například běžně prodávaly byty a rodinné domky s velice nízkým standardem vybavení, bez možnosti změn. Dnes majitelé takové nemovitosti třeba zjišťují, že za stejnou cenu by měli i lepší byt či domek třeba někde u moře v Itálii. Tam i do jiných přímořských oblastí směřují v poslední době Češi, aby si koupili nějaké pěkné vlastní bydlení a mohli u moře trávit prodloužené víkendy a dovolenou. Zároveň je to ovšem i dobrá investice. Kam se nyní Češi nejvíce uchylují? To už je otázka pro Miroslava Dudu z Asociace realitních kanceláří.

Chorvatsko
"Zatím nejčastějšími destinacemi jsou Španělsko a Portugalsko. V současné době ale vzrůstá zájem i o Itálii a myslím, že nebude dlouho trvat, kdy se klasickou českou destinací stane i Chorvatsko. Z důvodů, které jsou zřejmé, tomu tak zatím není."

Opatrnosti v případě koupi nemovitosti není nikdy nazbyt, tím spíše, když je to v zahraničí. Klienti přitom musí počítat s rozdílnou legislativou v té které zemi, i když jde o členskou zemi unie. V případě Chorvatska, které ještě v unií není, ale odborníci nabádají k opatrnosti i proto, že některé stavby mohou být postaveny načerno a kdykoliv pak může hrozit jejich demolice. Proto je při koupi nutné pečlivě prostudovat dokumenty ke stavbě. A jak je to s cenovými relacemi? Podle Miroslava Dudy například v Itálii ceny obecně klesají od severu k jihu.

"To je velmi široká otázka. Obecně platí, že sever je poněkud dražší, protože je průmyslověji vybavený, jsou tam větší investice. Jih je podstatně levnější. Budu hovořit z osobní zkušenosti. Takovou obyčejnou vilu seženete na jihu za 1,8 milionu eur, ale může to jít klidně až do 50 milionů. Záleží na vybavení. Pokud jde o byty, takový průměrný byt osmdesát metrů čtverečních se dá koupit za sto tisíc eur a rodinný domek za 200 tisíc eur. V Itálii je to ale hodně diferencované. Sever je dost drahý, pak to klesá o 25 procent na severozápadě a na jihu cena klesá ještě víc."

Realitní kanceláře uvádějí, že největší zájem o koupi přímořské nemovitosti mají podnikatelé středního věku se zavedenou firmou. Ti movitější prý investují i miliony eur. Dalšími zájemci jsou manažéři a dnes už i zaměstnanci.

Benátky
"Vidíme zde určitý trend u střední, vyšší střední vrstvy, protože se ukazuje, že ceny v Evropské unii, byť se to zdá neuvěřitelné, se začínají pomalu srovnávat s cenami v Česku. Jsou samozřejmě výjimky, například už zmíněné velké vily na jihu Itálie. Když si ale představíte, že si na jihu Itálie pořídíte byt u moře za sto tisíc eur, tak už můžeme hovořit o srovnávání cen."

Miroslav Duda si myslí, že některým příslušníkům střední vrstvy už prvoplánově ani tak nejde o to, aby za koupí nemovitosti viděli jen výhodně uložené peníze.

"Češi si najednou trošku uvědomují, že život není jen honba za penězi a že velké umění je i umění žít. Když si vezmete, že si v Itálii můžete koupit apartmán, ze kterého jste za chvilku u moře a za hodinu naopak v Dolomitech u sjezdovky, a to vše si pořídíte třeba za tři miliony korun, tak si myslím, že spousta Čechů už dává přednost té investici proto, aby žila."

V Evropě jsou zřejmě nejdražší nemovitosti v Anglii. Kdo by chtěl ale zrovna za kanálem La Manche trávit víkendy a dovolené? Pokud samozřejmě nejde o bohatého snoba, který by se chtěl prezentovat v nějakém starém šlechtickém sídle plném přízraků. A kde jsou v přímoří naopak nejpříznivější ceny?

Řecký ostrov Korfu
"Rozhodně bych upřednostnil Černou Horu, která je trošku stranou. Potom bych doporučoval, zaměřit se na Řecko a Itálii, protože tam budou ceny nemovitostí ještě klesat, a určitě bych doporučoval Bulharsko. I když je dost problém koupit v Bulharsku nemovitost. Bulhaři jsou poměrně chytří a své nemovitosti raději dlouhodobě pronajímají, zvláště ty nemovitosti u moře."

A co považuje za dobrou investici sám Miroslav Duda?

"Nerad bych někoho protěžoval, ale osobně bych dal přednost Řecku a nějakému řeckému ostrovu, protože bych chtěl žít."

Podle realitních kanceláří investují Češi do nemovitostí nejvíce v Evropě, na starý kontinent jde asi devadesát procent investic. Kromě přímořských oblastí je rovněž zájem o lyžařská střediska v Alpách. Zhruba deset procent investic pak směřuje na Karibské ostrovy a na Floridu.