Češi si neodepřou dovolenou ani v době krize

Na většině českých škol se vysvědčení rozdávalo už minulý pátek, oficiálně ale letní prázdniny začaly až ve středu 1. července. Kde si je vlastně Češi letos užijí, když se všude kolem skloňuje pojem ekonomická krize?

Podíl Čechů, kteří se chystají na dovolenou, se oproti loňsku zásadně nezměnil a dovolenou si neodepřou. Téměř tři čtvrtiny rekreantů však na ní chtějí letos ušetřit. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury Factum Invenio pro Citibank. Šetřit lidé chtějí hlavně na výdajích během pobytu, hledáním levnějšího ubytování a volbou termínů dovolené mimo hlavní sezonu. A stále více se přiklánějí k nákupu zájezdů na poslední chvíli. Že pokles prodeje zájezdů není tak razantní, jako v jiných ekonomických segmentech, potvrdil v rozhovoru pro Radio Praha i mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

"V současné době se prodává přibližně o deset procent méně zájezdů než v loňském roce. To, že ten propad v prodeji zájezdů není tak výrazný, jako u spotřebního zboží, je jasné. Zatímco nákup automobilu, televize či rádia můžete o rok odložit, těžko můžou například rodiče svým dětem říci, že letos nebudou prázdniny. Navíc Česká republika nemá moře a je přirozenou snahou Čechů situovat tu jednu ze svých dovolených určitě někam k moři. A v neposlední řadě je potřeba si upřímně říci, že cena ubytování například v Chorvatsku je zcela stejná nebo možná levnější, než když by trávili Češi dovolenou v rámci České republiky."

Přes tento poměrně malý pokles ale cestovní kanceláře mají co dělat, aby jim neubývali klienti, a snaží se jim vyjít vstříc různými druhy slev, skrývaných pod novými slogany, říká Okamura.

"Cestovní kanceláře se letos snaží klienty oslovit mnoha různými novými marketingovými způsoby. Zatímco třeba do loňska last minute znamenalo, že to jsou zájezdy přibližně 21 dní před datem odjezdu, nyní vidíme zájezdy last minute prodávat už i měsíc či měsíc a půl v předstihu. Cestovní kanceláře vytvořily pro letošní sezonu i nové termíny: mega last minute, hot last minute... Cestovní kanceláře vymyslely pro letošní rok mnoho slev, například sluneční sleva, šrotovné či různé formy kapesného, což jsou vlastně jenom umně pojmenované slevy. U celkem hodně zájezdů nabízí cestovní kanceláře v letošním roce například jedno dítě zdarma už při jednom dospělém. Dosud bylo jedno dítě zdarma pouze při dvou dospělých."

Slevy zájezdů na poslední chvíli ale nemusí být tak horké, jak by si Češi podle průzkumu přáli, upozorňuje Tomio Okamura.

"Nepředpokládáme, že by snad mělo být těch last minute zájezdů mnohem více, než v loňském roce. Protože cestovní kanceláře velice pečlivě právě kvůli té ekonomické krizi a kvůli těm poklesům prodejů sledují a odstornovávají ty zájezdy, ty volné kapacity, a ruší termíny odletů, které nejsou dostatečně prodané. To znamená cestovní kancelář už přibližně měsíc před tím termínem odjezdu na zájezd sleduje, zdali ten termín je prodaný nebo ne. A v případě, že je tam prodáno málo míst, tak těm klientům nabízí jiné termíny. Dává ty skupiny dohromady, aby ty odlety nebo odjezdy odjely naplněné. Aby ty cestovní kanceláře snižovaly tu nabídku a pokoušejí se ji samozřejmě ekonomicky srovnat s tou poptávkou. Neznamená to, že když cestovní kanceláře si vloni nasmlouvaly pro letošní léto velké množství kapacit, tak že ty kapacity musí pořád držet a pak že budou je za každou cenu prodávat v last minutech. Taková situace tady nenastane."

Pokud jde o výběr dovolenkových cílů českých turistů, jejich pokles podle Okamury zaznamenají až na pár výjimek všechny země, nebude však stejnoměrný. Krizi si asi nejvíce odskáčou východní sousedé.

"Největší meziroční pokles asi postihne Slovensko. Slovensko je druhou nejnavštěvovanější českou destinací vůbec, po prvním Chorvatsku. Chorvatsko vloni navštívilo přibližně 800 tisíc českých občanů, Slovensko je na druhém místě, tam směřovalo vloni přibližně 780 tisíc Čechů. A Slovensko má problém, jelikož v letošním roce přešlo na euro a jak víme, tak česká koruna vůči euru v meziročním srovnání velice oslabila. A tím pádem došlo přibližně k třicetiprocentnímu poklesu zájmu o Slovensko."

Přestože kurz české koruny vůči euru v posledních dnech opět roste, zřejmě už v této věci zásadní zlom nepřinese. Tím spíš, že jižní soused Slovenska nabízí kvůli kurzovým výkyvům mnohem zajímavější ceny. Maďarsko dokonce letos navštíví o trochu více českých turistů, než loni, tvrdí Okamura.

"Právě je to díky těm problémům na Slovensku. Protože na Slovensko směřovalo mnoho Čechů například za relaxačními lázeňskými pobyty. A jak Slovensko teďka podražilo, tak se mnoho cestovních kanceláří přeorientovalo na Maďarsko, které naopak nepodražilo. Kurz maďarského forintu stále oslabuje, maďarská ekonomika má problémy a právě proto pobyty okolo jezera Balaton, které je také známé svými lázeňskými pobyty, tak se stávají pro Čechy výhodnější než na Slovensku."

Pokud ale Maďarsko letos uvítá o něco víc českých turistů, mnout ruce si mohou za velkou louží.

"To je velice zajímavé. Přestože je ekonomická krize, největší nárůst zaznamenávají Spojené státy americké. Je to způsobeno tím, že odpadla vízová povinnost pro české občany. Tím pádem zatímco vloni navštívilo Spojené státy americké přibližně 45 tisíc českých turistů, v letošním roce odhadujeme na základě současných čísel, že navštíví Spojené státy až 70 tisíc českých turistů, což je skutečně nárůst v mnoha desítkách procent," uzavírá mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.