Do Česka přicestuje 'plačící ikona'

Do kostela Panny Marie Vítězné, kde je známé Pražské Jezulátko, byla před několika dny přivezena patronka Brazílie - soška Panny Marie z Aparecidy. Nyní přijíždí do Česka další unikátní předmět tzv. ikona obměkčení kamenných srdcí zapůjčená české pravoslavné církvi moskevským patriarchátem. Je neobvyklá tím, že nepřetržitě roní slzy.

'Plačící Madona' je pojem, který slyšeli snad všichni. Čas od času se objeví informace, že existuje obraz Panny Marie, které stékají slzy. Někdy jsou tvořeny krví, jindy vonícím olejem. Skeptici se usmívají, církevní úřady vyšetřují, věda se zpravidla nezapojuje. Některé úkazy jsou však velmi zajímavé, jako například ruská plačící ikona. Panna Marie je tu zobrazena se sedmi meči, které znázorňují bolesti, které jí pronikly do srdce. Před teroristickými útoky v Moskvě se na obraze pod jejíma očima objevily tmavé kruhy a v den potopení ponorky Kursk jizvy na krku. Od té doby také roní krvavé slzy. Kněží je obřadně sbírají a pomazávají jimi nemocné, říká dokumentaristka Svatava Maria Kabošová.

"Je to vlastně jenom papírová ikona. Byla vytištěná. Nacházela se původně v jednom obyčejném panelákovém bytě v Moskvě. Aby nikdo nepochyboval nad tím, jaký se tam stal zázrak, tak všechny ikony, které přinášeli do její blízkosti, začínaly plakat také. To je nafilmováno v řadě dokumentárních filmů, je to velmi známá ikona. Zapůsobila dokonce na jednoho ruského mecenáše natolik, že té rodině postavil domek na kraji Moskvy a ikoně celý chrám, aby o ni mohli pečovat a ta ikona putuje."

Řadu lidí jistě musí napadnout, zda nejde o fyzikální zajímavost, kolektivní halucinaci a nebo rafinovaný podvod. Ikonu proto zkoumali vědci.

"Potvrdili, že se jedná o živou plazmu. Existuje k tomu celá řada studií. Jedná se skutečně o krev, ale nelze ji identifikovat s ničím, co známe. Čili je jasné, že to nemůže být žádná vyrobená látka, která by tam byla implantována systémem, jak to známe z některých spiritualit, které se snaží ukázat nějaký zázrak."

Ikona přicestuje letadlem z Moskvy a přímo na ruzyňském letišti ji uvítá hlava Pravoslavné církve arcibiskup Kryštof. Ikony podle něj nejsou jen součástí výzdoby pravoslavných chrámů, ale i místem duchovních zážitků.

"Onen jev, kdy roní slzy nám říká, abychom se snažili navrátit k našemu duchovnímu základu."

Plačící ikona bude v České republice týden. Věřící se s ní mohou setkat v pravoslavných chrámech v Praze, Karlových Varech a v Brně.