Přehled tisku

Jiří Čuněk, Mirek Topolánek a Martin Bursík, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prima změny, škoda jen, že je předkládá neexistující vláda - zhruba tak hodnotí tisk koaliční smlouvu o společné vládě ODS, lidovců a zelených. Podle Mladé fronty Dnes jde v případě nové vlády Mirka Topolánka o "vládu v naději", která balancuje nad propastí nicoty. Lidové noviny v ní vidí mrtvě narozenou vládu, která nemá jisté ani hlasy vlastních poslanců.

Jiří Čuněk,  Mirek Topolánek a Martin Bursík,  foto: ČTK
Prima změny, škoda jen, že je předkládá neexistující vláda - zhruba tak hodnotí tisk koaliční smlouvu o společné vládě ODS, lidovců a zelených. Podle Mladé fronty Dnes jde v případě nové vlády Mirka Topolánka o "vládu v naději", která balancuje nad propastí nicoty. Lidové noviny v ní vidí mrtvě narozenou vládu, která nemá jisté ani hlasy vlastních poslanců. Hospodářské noviny ji mají za pěknou vládu, která Česko vede do nepěkných časů ústupku za ústupek, poslance za trafiku a platformy za správnou dotaci. Největší paradox dnešní politiky je podle listu v tom, že kdyby Topolánkovi záleželo nejvíce - jak stále říká - na reformách, tak by nerozmetal úmluvu s Jiřím Paroubkem. Reformní dohoda ODS-ČSSD se s výjimkou "skororovné" daně od dnešních koaličních plánů téměř nelišila, míní komentátor.


 Václav Klaus
V Hospodářských novinách bilancuje končící rok prezident Václav Klaus. Nebyl prý zcela promarněný, protože zahájil debatu o Evropské unii. Klaus mimo jiné vyzval k tomu, aby se znovu zvážil termín vstupu do eurozóny. "Pokud by přijetí eura vedlo k tomu, že by byl kurz koruny navěky zmrazen na úrovni, která není stabilizovaná a jaká neodpovídá parametrům, jež naše ekonomika ve své dnešní vývojové fázi má, pak by měli i eurooptimisté připustit, že je třeba načasování takového kroku znovu promýšlet," uvedl prezident Klaus. Také je podle něj nutné začít seriózně a kriticky diskutovat o dalších "politicky tabuizovaných" tématech, jako je prý například Irák, Afghánistán a celý Blízký východ.


8 vražd bezmocných lidí v havlíčkobrodské nemocnici není činem šílence, zjistila Mladá fronta Dnes. Petr Zelenka, který dával pacientům smrtící dávky heparinu, si podle expertů, kteří zkoumali jeho duševní stav, velmi dobře uvědomoval, co dělá. Zelenka totiž podle nich nebyl nepříčetný. V takovém případě by nemocniční vrah skončil ve vězení a ne v psychiatrické léčebně. V případu vražd pacientů na jednotce intenzivní péče v Havlíčkově Brodě navíc vycházejí najevo podrobnosti. Jednou z nich je například fakt, že Zelenka smrtící dávkou heparinu zabil i matku jedné z kolegyň, které s ním pracovaly na jednotce ARO. Na celém případu začala pracovat znalecká komise ministerstva zdravotnictví, která má zkoumat chorobopisy všech mrtvých. Soudní patologové také zkoumají exhumované tělo jedné z obětí, doplňuje Mladá fronta Dnes.


České peněžní domy začínají být vstřícnější při zneužití platebních karet, informují Hospodářské noviny. Když jejich klientům zloděj ukradne kartu a vybere z ní peníze, zákazníci od bank odcizené peníze dostanou zpět snadněji. Například Česká spořitelna začne od nového roku proplácet ztráty nad 4 a půl tisíce korun, které klientům vzniknou už 2 dny před nahlášením ztráty karty. Doposud banka ručila jen za transakce až od momentu zablokování karty. Většina ostatních peněžních domů platí ztráty právě až od okamžiku, kdy zákazník zmizení karty ohlásí. Ke kroku spořitelny jsou proto podle Hospodářských novin rezervované. Pro stejný účel je totiž možné sjednat si i pojištění, jde tedy o placenou službu. I tak ale na sebe české banky berou nižší rizika, než jaká je praxe v cizině. Když tam zloděj z karty dostane jakýkoliv obnos, banky platí škody před ohlášením ztráty karty nad 150 eur, dodává list.


Ilustrační foto
Počet týraných a zneužívaných dětí v Česku stále roste. Jak uvádí deník Právo, během posledních deseti let se počet případů tělesného týrání zvýšil čtyřnásobně a počet dětí týraných psychicky dokonce dvanáctkrát. Počet případů sexuálně zneužívaných dětí je proti polovině 90. let dvojnásobný. Podle odborníků si navíc psychické trauma, které děti týráním utrpí, s sebou nesou dlouhá léta, někdy i celý život. Dlouhotrvající důsledky zneužívání nebo zanedbávání dítěte je možné minimalizovat hlavně tím, že se včas týrání rozpozná a zahájí se terapie. Určitým signálem mohou být i změny v chování dítěte - týrané dítě například nejeví zájem o to, co se kolem něho děje, vyhýbá se školním a mimoškolním aktivitám, může mít potíže se soustředěním nebo se zhoršuje jeho prospěch ve škole, vysvětluje deník Právo.


Na přelomu roku se Praha stane jednou z nejvyhledávanějších metropolí světa, píší Lidové noviny. Většina hotelů už je také úplně obsazená a očekává se, že koncem roku navštíví hlavní město sto tisíc turistů. Někteří z nich budou muset navíc volit ubytování v soukromí nebo v mimopražských hotelích, protože pro takový počet lidí lůžka v Praze prostě nestačí. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur by během vánočního týdne mohli turisté v Praze utratit kolem 8 miliard korun. Do Prahy podle listu jezdí na Silvestra hlavně mladí lidé a dá se očekávat, že mezi nimi budou jako vždy převažovat Němci. Přijede ale i hodně Britů, Italů, Nizozemců, Francouzů, Američanů nebo Rusů. Ceny v pražských hotelích díky velké konkurenci o Vánocích nerostou. Vyšší ceny než jsou obvyklé během roku nasazují hlavně restaurace, uzavírají Lidové noviny.