I v zimě Telč žije hudebním festivalem

Foto: www.prazdninyvtelci.cz

27. prosince začal hudební festival Vánoční prázdniny v Telči. Jde o takovou skromnější variantu dvoutýdenního letního festivalu. Ale i o vánocích do Telče přijedou zajímavé kapely a diváky čekají neobvyklá vystoupení. O festivalu si Martina Lustigová povídala s jeho organizátorem Milanem Kolářem.

Letní hudební festivaly mají v Česku tradici, návštěvníci si mohou vybírat z velké nabídky. Proč ale pořádat festival v zimě?

"Doba od jedněch letních prázdnin do druhých se nám zdá dlouhá a kdy jindy, než mezi svátky, kdy jsou dlouhé zimní večery, se sejít v našem milovaném městečku, v Telči. Program je tradiční, takové ty kapely, které máme rádi, které podle mě vytvářejí tu náladu, atmosféru Prázdnin v Telči, folkoví písničkáři a milé duše, se kterými se chceme potkat, nebo takoví, kteří se v létě na nádvoří nevejdou, protože nabídka v létě vždycky bývá velká a pak třeba v zimě si uděláme komornější představení."

Během čtyř večerů se v Telči vystřídá asi deset kapel, nechybí Nezmaři, Honza Hrubý a Kukulín nebo Jarret. V létě je o koncerty velký zájem, mnohá představení bývají vyprodaná. Jaká je situace v zimě? Chce se lidem o svátcích na koncerty?

"Chce se a chce se na to setkání a prožít si ty hezké večery. Ale není to o tom davu, protože v létě chodí tisíc lidí na nádvoří, sem přijde tak 100-150 lidí, víc se do takového krásného, útulného, malebného sklepa nevejde. Ta Telč je jinak klidné městečko, má 5 tisíc obyvatel, je to vlastně taková větší vesnička, samozřejmě s nádherným náměstím, nádherným zámkem. A my se tam rádi setkáváme. Vánoce by podle mě měly být o takovém klidu, kdy na sebe lidi mají čas a můžou si popovídat. Koncerty začínají už v šest hodin večer, abychom tak dvě tři hodiny strávili na koncertě, a pak měli ještě dlouhou noc před sebou."

Jak se vlastně liší letní a zimní atmosféra v Telči?

"V létě se tam děje spousta věcí, je tam spousta stánků, spousta dalších akcí, koncertů, sportovních akcí, výstav, divadélek. Děje se spousta věcí i mimo nás. My se tam snažíme samozřejmě organizovat ty koncerty na nádvoří a v přilehlém okolí, ale mimo nás jsou prostě výstavy, kde se všude dá. V zimě je to všechno mnohem klidnější, je víc času na vycházky, zahrát si hokej, vyjet na běžkách a užít si právě takového klidu mezi svátky. Samozřejmě každý čas má jiné kouzlo. V létě je to o tom velkém setkání a o té velké nabídce a bujarosti, a v zimě je to o tom klidu a o tom jít na vycházku třeba na Míchovu skálu, na Javořici nebo si na nějakém rybníku zahrát hokej, obejít třeba Telč po zamrzlých rybnících. To bývá krásné."