Panorama: Léčba zánětu středního ucha bude úspěšnější

Čeští vědci se zasloužili o nový objev v medicíně. Je jím očkovací látka, která omezuje riziko zánětu středního ucha, jímž trpí především děti. Informoval o tom britský odborný magazín The Lancet, ze kterého citovala agentura Reuters.

K objevu dospěli vědci z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové během testů u asi 5000 dětí. Vedoucí výzkumu, děkan fakulty Roman Prymula ale Radiu Praha upřesnil zprávu, kterou zaznamenala česká média.

"My jsme neobjevili vlastní vakcínu, jak tisk mylně interpretoval. My jsme rozšířili, a to výrazným způsobem, indikaci vakcíny, která již byla objevena, a to o akutní zánět středního ucha. Tato choroba je velice frekventovaná mezi dětskou populací. Postihuje až 60 procent dětí do dvou let věku. Tím, že se nám podařilo prokázat účinnost té vakcíny zhruba ve 33 procentech, tak vlastně dokážeme ušetřit jednu třetinu všech akutních zánětů středního ucha."

Dá se považovat 33procentní úspěšnost vakcíny za úspěch?

"První studie, které se dělaly s jinými vakcínami, se dostaly na úroveň šesti procent. To znamená, že my jsme více než pětinásobně dále. Ten úspěch je nepochybně velký. To číslo vypadá jako malé, ale musíme si uvědomit, že zánět středního ucha je způsobem celou řadou různých patogenů, kromě toho hlavního pneumokoka je to celá škála dalších, včetně virových. A nám se podařilo pokrýt onemocnění právě z hlediska těch dvou nejvýznamnějších patogenů. Oněch 33 procent vůči jiným vakcínám tedy může vypadat jako málo, ale vzhledem k tomu, že nejde o onemocnění způsobené pouze jedním vyvolávajícím činitelem, tak je to poměrně hodně."

Prezident Americké akademie pediatrů Allan Lieberthal se nechal slyšet, že výsledky studie českých vědců jsou nadějné, ale stále předčasné. Co o tomto vyjádření soudí Roman Prymula?

"Já si myslím, že předčasné nejsou. V tuto chvíli se nepředpokládá, že by se taková rozsáhlá studie opakovala. Nepochybně tady jde i o některé komerční záležitosti. Spojené státy disponují vakcínou, která má podobné spektrum, ale v oblasti akutních zánětů středního ucha má nižší účinnost. Mohou tu tedy hrát roli i tyto faktory, protože pan Lieberthal se zmiňuje i tom, že definice akutního zánětu středního ucha je jiná v Česku a jiná ve Spojených státech. Musím říci, že my jsme brali v potaz mezinárodní definici a dohadovali jsme se o tom s řadou expertů z celého světa."

Zánět středního ucha se projevuje horečkou, bolestí a někdy také nemocní špatně slyší. Nemoc často následuje po nachlazení.