Olympijská kronika - krasobruslení

Karol Divín, Ondrej Nepela, Jozef Sabovčík, Petr Barna - mnohým z vás je už teď jasné, že v dnešní olympijské kronice se budeme věnovat krasobruslení. V širším časovém horizontu se na slavné předchůdce bude snažit navázat Tomáš Verner - jediný český reprezentant na nadcházejících ZOH v Turíně. Nyní však devatenáctiletý bruslař stojí teprve na prahu své kariéry.

Takto chudou účast naše země ještě nepamatuje. Přitom v historii českého resp. československého krasobruslení jsou zlatým písmem zapsáni i další, než jen v úvodu zmiňovaní mužští olympijští medailisté. Za všechny vzpomeňme sourozence Romanovi, Hanu Maškovou či Kovaříkovou s Novotným. Sportovní dvojice, taneční páry i kategorie žen jsou však u nás nadneseně řečeno na vyhynutí a tak se bude pozornost českých příznivců sportu, který v sobě snoubí i mnohé umělecké prvky, výhradně soustředit na kategorii mužů. Tomáš Verner v ní přes své mládí není úplným nováčkem. Na kontě má již dvě desátá místa z šampionátu starého kontinentu. Na tom druhém v Lyonu dokonce v soutěži premiérově zařadil i čtverného toolopa. První pokus sice skončil pádem, ale Verner je připraven zařadit ho i v Turíně. Jen tak má šanci na slušné umístění.

"Každopádně trénuji na to, aby se moje jízda vešla někam mezi první patnáctku, možná i výše. Samozřejmě moje osobní ambice jsou větší, než bych měl možná prezentovat navenek, ale vlastních ambicí člověk nikdy nedosáhne napoprvé. Určitě tam však nejedu pro postup z krátkého programu na 24. místě. Chtěl bych tam prostě odvést pořádný závod a ukázat se světu v dobrém světle."

Klíčová volná jízda našeho krasobruslaře je na programu ve čtvrtek 16. února.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio