Americký horor Hostel s českými herci a hity 80. let boduje v amerických kinech

Čeští herci hrají v hitu amerických kin, v hororu zvaném Hostel. Film produkoval Quentin Tarantino a při své premiéře ve Spojených státech sesadil takové velkofilmy jako je například King Kong. Film se odehrává mimo jiné ve sklepích pražské psychiatrické léčebny a na dokreslení atmosféry tu zní česká hudba 80. let, například Michal David. Zdá se vám to šílené, ale chcete vědět víc? Tak si poslechněte příspěvek Zdeňky Kuchyňové.

Nízkorozpočtový horor přijde do českých kin koncem března. A zřejmě se bude jednat o dosti kontroverzní film, neboť v Evropě se živě diskutuje už o jeho plakátech. Více už filmová kritička Mirka Spáčilová.

"Quentinu Tarantinovi se zjevně zalíbil nápad, který údajně objevili na internetu. Tarantino o něm říká, že to je nejšílenější věc, o které kdy slyšel. Zápletka je asi taková, že přijedou tři mladí američtí turisté do Bratislavy. Bratislava se ovšem točila v Praze a místní lehké děvy je zavlečou do zvláštního hotýlku, kde se scházejí bohatí zvrhlíci celého světa. Ti si platí za to, že nic netušící oběti mohou umučit a zabíjet. A je tam takový zvláštní ceník podle národností, nejdražší jsou Američané. Celá ta historka se vlastně odvíjí od údajné nabídky na internetu, kde kdosi nabízel možnost takových vražedných prázdnin. Doslova: zaplaťte si a můžete si podle libosti někoho umučit."

Kdo z českých herců ve filmu hraje?

"Je tam snad 20 jmen českých herců, z těch známějších třeba Ota Filip, Miroslav Táborský a také bývalá pornoherečka Paula Wild. Krom toho se tam objeví někteří populární zpěváci éry 80. let, jejichž písně jsou použity, ale krom toho tam vystupují, i když v pozadí v jakýchsi klubech, kde hrají a zpívají na pódiu."

Kde se film natáčel?

"Film se natáčel z velké části v Praze, dál zatím víme, že část podzemí se točila v bohnické psychiatrické léčebně v nepoužívaném pavilónu, ale podle toho, jak to odhadovali distributoři, tak se tam mihne také Masarykovo nádraží a další pražské scenérie. Je hodně zajímavé, že i kameramanem byl Čech Milan Chadima."

Film teď v USA válcuje i takové velkofilmy, jako je King Kong, čím si to vysvětlujete?

"On zatím převálcoval King Konga i Letopisy Narnie, vyhrál svůj první víkend. Je otázka, jak to bude dál, jestli bude pokračovat v tom silném nástupu. Ale to vysvětlení je vcelku logické, on spadá do generační módy teennagerovských hororů, které jsou tak ulítlé, že se ani nedají brát vážně a určitě své udělalo i jméno Quentina Tarantina, v tu chvíli je to samozřejmě velké doporučení pro jeho fanoušky. Dokonce už se v zemích, kde se chystá jeho premiéra v Evropě, vedou spory i kolem plakátů, které jsou také velmi provokativní a traduje se, že třeba v Německu se na plakátech objeví takové slogany jako: zkuste se nepozvracet a podobně. Takže je to zase takové dráždidlo pro přívržence téhle podívané."

A ještě jednu specialitu Hostel má. Mluví se v něm devíti jazyky bez anglických podtitulků, čímž drží v americké kinematografii rekord.