Klaus kritizoval Putina za ocenění generála Jaruzelského

Český prezident Václav Klaus na oslavách konce druhé světové války v Moskvě, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český prezident Václav Klaus kritizoval při oslavách konce druhé světové války v Moskvě skutečnost, že mezi vyznamenanými je i bývalý polský prezident Wojciech Jaruzelski. Podle Klause je pro občany naší země i symbolem vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a symbolem potlačení demokratického hnutí v Polsku. Prezidentův postoj vyvolává nejednoznačné reakce. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Český prezident Václav Klaus na oslavách konce druhé světové války v Moskvě,  foto: ČTK
Václav Klaus řekl, že své výhrady k Jaruzelskému osobně sdělil ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Klaus vůbec nezpochybňuje zásluhy Jaruzelského o porážku nacismu. Připomíná ale, že jeho jméno je přece pro Čechy i Poláky také jiným symbolem. To, že prezident takto v Moskvě vystoupil, oceňuje například v úterních Lidových novinách novinář a spisovatel Ondřej Neff. Podle něj se Klaus v Moskvě překvapivě postavil na správnou stranu, protože jinak - jak píše Neff - bývá k otázkám lidských práv velmi obezřetný. Politolog Bohumil Doležal to vidí poněkud jinak.

"Především je to záležitost mezi Poláky a Rusy. A aby se Česká republika takto brala za polské zájmy, to mi připadá trochu zvláštní. Je otázka, jestli o to vůbec někdo stojí."

Prezident Klaus to ale odůvodnil tím, že jde o náš pohled, protože generál Jaruzelski byl v roce 1968 ministrem národní obrany v Polsku...

"Ano, ale to nebylo jediné zdůvodnění. Klaus zároveň mluvil o potlačení Solidarity. Možná kdyby zůstal jen u toho roku 1968, tak by se to ještě dalo držet, ale takto se mi zdá, že Česká republika dostává díky svému prezidentovi takový šmrnc země, která bez ohledu na své reálné možnosti strká nos do spousty věcí, do kterých by ze své povahy ten nos strkat neměla nebo nemusela."

Vladimir Putin a Wojciech Jaruzelski v Moskvě,  foto: ČTK
Podle Bohumila Doležala mohl být v podtextu Klausových slov také jiný motiv.

"Prezident Klaus se zřejmě vyvažovat. A když dával před časem lekci Američanům v souvislosti se zaváděním demokracie v Iráku, tak to asi chtěl teď nějakým způsobem vyvážit v Moskvě. Já si nejsem jistý, zda za těchto okolností by nebylo produktivnější, kdyby do té Moskvy nejezdil."

Red: Prezidentovu kritiku vyznamenání generála Jaruzelského, a to u příležitosti 60. výročí osvobození od nacismu, nechápe komentátorka, bývalá disidentka Petruška Šustrová.

Je to takové spíše legrační, protože stěžovat si v Moskvě na to, že se Polsko zúčastnilo invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, to je opravdu k smíchu. Generál Jaruzelski přece nedostal tu medaili za invazi do Československa, ani za potlačení Solidarity, ale za svou účast ve válce. A on skutečně od roku 1943 v 1. polské armádě v SSSR bojoval, osvobozoval Varšavu. Ta výtka českého prezidenta je naprosto ahistorická."

Pavel Szukala,  foto: autor
Spor o to, zda má český prezident právo hodnotit, koho ruský prezident vyznamenává, se vede i mezi politiky. Václava Klause se zastal premiér Jiří Paroubek, když řekl, že jeho postoj chápe. Sám by prý ale volil jinou formu. A jak se staví ke Klausově kritice v Polsku? Podle zpravodaje polského rozhlasu v Česku Pavla Szukaly média slova českého prezidenta zaznamenala.

"Polská média si těch slov samozřejmě všimla s tím, že bylo zdůrazněno to, že prezident Klaus chtěl říci, že v době invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa byl generál Jaruzelski ministrem obrany. Současně ale také bylo řečeno, že generál Jaruzelski prošel během 2. světové války bojovou cestu od slavné bitvy u Lenino až do Berlína."

Nevyvolalo to tedy v Polsku žádný větší rozruch?

"Bylo to zaznamenáno, ale nekomentováno."

Historickým paradoxem je, že Wojciech Jaruzelski, poslední komunistický prezident Polska, pochází ze staré šlechtické rodiny a jeho otec ve dvacátých letech minulého století bojoval se zbraní v ruce proti ruským bolševikům.