První kandidáti na lídra čtyřkoalice

Účastníci dvoudenního zasedání Křesťanské a demokratické unie-Československé starny lidové vyslali ostatním stranám čtyřkoalice, tedy Unii svobody, Občanské demokratické alianci a Demokratické unii významný signál. Nejdříve v pátek zvolili kandidátem své strany na leadera čtyřkoalice Jaroslava Kopřivu a v sobotu vyzvali k diskusi o budoucí integraci stran čtyřkoalice do jediného politického subjektu. Další informace přináší Zdeňka Kuchyňová.

Bývalý náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva, navržený užším vedením strany a podporovaný lidoveckým předsedou Janem Kasalem, porazil ve vnitrostranickém boji prvního místopředsedu strany Cyrila Svobodu. Kopřiva věří, že uspěje i v rámci celé čtyřkoalice. K jeho volbě se vyjádřil místopředseda sociální demokracie Vladimír Špidla. Tento krok považuje za velký posun lidové strany doprava v politickém spektru: Očekává se, že Kopřivovým největším soupeřem bude politik nominovaný Unií svobody. Její předseda Karel Kühnl nám potvrdil, že bude kandidovat na leadra čtyřkoalice s tím, že další kandidáti budou známi do konce týdne: Podle neoficiálních informací budou dalšími kandidáty Hana Marvanová a Ivan Pilip. Kandidáta na leadra čtyřkoalice bude Unie svobody volit v pátek na republikovém výboru.

O tom, kdo stane v čele čtyřkoalice, sestaví stínovou vládu a bude jejím kandidátem na premiéra, rozhodne do konce ledna osmičlenná politická rada čtyřkoalice. KDU-ČSL chce prosadit svolání shromáždění předních komunálních politiků, krajských zastupitelů, zákonodárců a vedení jednotlivých čtyřkoaličních stran, před něž by pak předstoupili navržení kandidáti na leadera. Postupné sbližování lidovců, unionistů, ODA a DEU by podle KDU-ČSL mělo v nedaleké budoucnosti vyústit ve sloučení v jedinou stranu. Jaroslav Kopřiva uspěl u většiny členů stranického vedení se svojí představou, že sbližování by mělo být postupné a rozhodnutí o sloučení do jedné strany by mělo padnout po vítězství čtyřkoalice ve volbách v roce 2002 a jejím vstupu do vlády. Takovým debatám se v zásadě nebrání ani zástupci ostatních stran čtyřkoalice.