Milovaly je miliony lidí v Česku i na Slovensku. Po 113 letech výroba Lentilek v Česku končí

Lentilky, foto: Pixabay / CC0

Kulaté, barevné, čokoládové. Lentilky vyráběné na Moravě mlsaly děti i dospělí za Rakousko-Uherska, za první republiky, za války i za socialismu a oblíbené jsou i nyní. Od jara příštího roku ale výroba této cukrovinky v Česku končí. Majitel značky, společnost Nestlé, rozhodla, že se přesune do Hamburku.

Foto: St0rmz,  Flickr,  CC BY 2.0

To, že se výroba jedné z nejstarších českých značek, po více než 110 letech přesouvá z továrny Sfinx v Holešově na Kroměřížsku do německého Hamburku, Českému rozhlasu potvrdila společnost Nestlé.

Ředitel pro korporátní záležitosti společnosti Vratislav Janda vysvětlil, že firmu k tomu vedly dva důvody. „Sjednocujeme recepturu mezi Lentilkami a Smarties, to znamená, že v Lentilkách bude méně cukru a bude tam více čokolády, což nám vyšlo na základě spotřebitelských testů,“ uvedl s tím, že tyto požadavky výroby lze splnit jen v Hamburku.

Dalším důvodem je podle něj změna obalu. „Chceme nově Lentilky balit do papírových obalů, což je věc, která je opět technologicky náročná. A my ty technologie nemáme v České republice a jsou zase v Hamburku,“ upřesnil Janda. Podle společnosti Nestlé, jejíž součástí je Sfinx od roku 1992, se přestěhováním výroby do Německa cena výrobku v obchodech nezmění.

Sedm barev

Holešovská továrna Sfinx,  foto: Jiří Bureš,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Značku Lentilky vyrábí holešovská továrna Sfinx, která patří mezi nejstarší továrny na cukrovinky v Česku. Založil ji Philipp Kneisl v roce 1863 a lentilky se tam vyrábějí od roku 1907. Svůj název získaly až o něco později a pochází z latinského lenticula, což v překladu znamená čočka. Tento tvar mají dodnes.

Jejich výroba je poměrně složitá, trvá více než osm hodina a je rozdělená do dvou továren. V závodě Zora Olomouc vzniká čokoládový základ, který se pak převeze do 50 kilometrů vzdálené továrny Sfinx v Holešově. Tam se pak obalují barevnou cukrovou polevou. V současné době se vyrábějí v sedmi barvách - červená, modrá, zelená, žlutá, fialová, růžová a oranžová. Zajímavostí je, že v každé krabičce Lentilek je jiný poměr barev. Je to způsobeno tím, že všechny barvy bonbonů jsou smíchány do jednoho kotle, ze kterého linkou putují až k baličkám a do každé krabičky tam padá náhodný barevný mix.

Budou nám moc chybět

Foto: Ben Crowe,  Flickr,  CC BY 2.0

Lidé v diskusích na sociálních sítích většinou přesunu výroby do Německa litují: „Budou nám moc chybět. Mám je ráda odmalička a moje děti také,“ píše se v jednom z komentářů. „Lentilky byly moje dětství a stále je miluju, i když už se receptura jednou změnila. Nic proti německým Smarties, ale Lentilky jsou Lentilky,“ komentuje další.

„Děti se na nich učily barvy,“ uvádí komentář. „Od té doby, co patří pod Nestlé, už stejně chutnají jinak. Třeba si chuťově polepšíme,“ doufá autor dalšího.

K přesunům výroby dochází také u jiných potravinářských firem. Například společnost Mondeleez Czech Republic před pěti lety přesunula výrobu piškotů Opavia do Polska. Káva Jihlavanka nebo Mochovská mražená zelenina se zase vyrábí v Rakousku.