Mars se výrazně přiblíží k Zemi, české hvězdárny nabízí pozorování

Mars, foto: Aynur Zakirov, Pixabay / CC0

Mars se přiblíží Zemi na vzdálenost zhruba 62 milionu kilometrů. Bude tak nejblíže až do roku 2035. Programy pozorování Marsu nabízí české hvězdárny.

Mars,  foto: NASA/JPL,  Wikimedia Commons,  CC0

Tím, že bude Mars příští týden na opačné straně oblohy než Slunce, bude lépe vidět. Zatímco bude Slunce zapadat, Mars se vydá na svou cestu po noční obloze.

Rudou planetu najdete v souhvězdí Ryb. Nad Českem vystoupá do výšky 45 stupňů nad obzor, řekl astronom Pavel Suchan. Pouhýma očima půjde rozpoznat načervenalý odstín Marsu. Dobré podmínky pro pozorování potrvají několik dalších týdnů. Podle Suchana by měly být nejpříznivější za posledních 49 let.

Pavel Suchan,  foto: Marián Vojtek,  archiv ČRo

"Známe to z praxe, když je něco blíž, tak je to větší. V dalekohledech má teď planeta větší úhlový průměr, je to prostě větší kotouček a tím pádem na ní vidíme větší podrobnosti než před rokem a než třeba za rok."

Minimálně v příštích patnácti letech se Mars nepřiblíží k planetě Zemi tak moc jako nyní.

Mars nabídne i zamrzlou polární čepičku

To, co uvidíme, je skutečná barva povrchu Marsu, k dalšímu pozorování potřebujeme velmi dobrý dalekohled. Na vesmírnou událost jsou připravené i hvězdárny, třeba brněnská na Kraví hoře.

Hvězdárna na Kraví hoře,  foto: archiv Hvězdárny a planetária Brno,  CC BY-SA 3.0

"Od včerejška až do 18. října každý den ve třech termínech pořádá pozorování Marsu a to dokonce tak trochu i zatažené oblohy, protože má k dispozici planetárium, kde je možné ukázat, jak ta planeta vypadá."

Země obíhá kolem Slunce po eliptické dráze a rozdíl mezi přísluním a odsluním je asi pět milionů kilometrů. Po eliptické dráze okolo Slunce obíhá i Mars.

"Pokud je Mars nejdále od Země, tak to nebude 62 miliónů kilometrů, ale 400 miliónů kilometrů, to znamená, že ten kotouček je 6x až 7x menší. Na co se teď zaměřit při pohledu dalekohledem, je v první řadě polární čepička, zamrzlý marsovský jižní pól. Je to taková bílá skvrnka na jednom z pólů. A potom jsou to tzv. albidové útvary. To znamená, že na povrchu Marsu neuvidíme jednu oranžovou barvu, ale i tmavší oblasti," přiblížil v České televizi Pavel Suchan.

Astronom a fotograf Petr Horálek dodal, že Mars je nyní po Slunci, Měsíci a Venuši čtvrtým nejjasnějším objektem oblohy.

K Marsu odstartovaly už v létě tři výzkumné mise

Foto: skeeze,  Pixabay / CC0

Letošních podmínek využily i vesmírné agentury. Už v létě k Marsu odstartovaly tři výzkumné mise. Například úřad NASA v červenci k Marsu vyslal vozítko, které by mělo do cíle dorazit 18. února 2021 a po dosednutí pátrat po případných stopách někdejšího života.

Je otázka, kdy se vydají na Mars lidé. Nizozemská organizace Mars One, která slibovala soukromý let na Mars v roce 2024, zrachovala. Mezi stovkou vybraných jedinců byla i Češka Lucie Ferstová. Na prototypu kosmické lodi pracuje firma SpaceX.

Oříškem je však přistání na Marsu a radiace. Během sedmi měsíců letu na Mars by posádka lodi dostala 200násobek radiace, než na Zemi za celý rok.