Nová síť Czech.global by měla propojit krajany po celém světě

Foto: archiv MZV ČR

Za hranicemi Česka žije dva a půl milionu lidí, kteří na otázku, kdo jste, odpoví, jsem Čech nebo mám české kořeny.

Jsou to potomci prvních přistěhovalců, emigranti z doby komunismu, ale také vědci, studenti nebo podnikatelé, kteří se rozhodli v zahraničí uspět. Propojit by je měla nová síť Czech.global. Projekt ministerstva zahraničí přiblížil Jiří Krátký, zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti.

Jiří Krátký,  foto: Ondřej Tomšů

"Ministerstvo zahraničí v tomto projektu reaguje na impuls, který vznikl mezi samotnými Čechy v zahraničí. Musím říct, že to byla věc, která se často opakovala při mých zahraničních cestách. Řada z nich se na mě obrátila, proč ministerstvo zahraničí nemá nějaký nástroj, jakým způsobem by bylo schopno propojit svůj zahraniční kapitál, který má v lidech v zahraničí do nějakého společného sdílení, do sítě."

Jak dodal, mnozí krajané by rádi pomohli, ale necítí, že by měl někdo o jejich zkušenosti zájem.

"Já jsme našel v zahraničí, především v USA tolik Čechů, kteří se aktivně angažují ve sportu, a kteří řekli, kdybyste potřebovali, tak my jsme schopni pro vaše sportovce zařídit sportovní stáž a přispět k jejich růstu. Mě přijde, že máme ve světě spoustu kapitálu lidského, znalostního, který není propojen a tím pádem ho nedokážeme využít."

Foto: archiv MZV ČR

Nejedná se o další facebook nebo twitter

Jak dodal organizátor platformy Czech.global Tomáš Studeník, nejedná se o další facebook nebo twitter.

"Účelem té platformy není jenom sdílet krásné momenty ze života s přáteli, ale naopak nalézat nové přátele, nové konexe, pomáhat si profesně, životně, psychologicky při strastech pobytu v zahraničí a navíc ještě mít spojení se svojí vlastí a s dalšími partnery a institucemi. Například když přijdou do dané země, tak se tam nedokáží tak rychle zorientovat, nedokáží na dálku vyřídit spoustu věcí administrativně. Když hledají partnera pro svůj nový projekt, který také mluví česky nebo jim dokáže poradit, tak dneska je to velmi komplikované. Ten portál je stavěn od začátku tak, aby řešil ty největší problémy a nedostatky nejenom v komunikaci, ale i v businessu, v životě, vzdělávání, vědě, které dneska žádná síť takto neřeší."

Chcete pomoci? Navštivte stránky Czech.global

Organizátoři nové platformy se snažili oslovit co nejširší krajanskou komunitu. Zatím dostali přes 160 odpovědí.

Tomáš Studeník,  foto: Jponcarova,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

"Češi trpí nedostatkem sebedůvěry a hrdostí na to, odkud jsou. Je to to něco, s čím ať už Američani nebo bývalá impéria nemají rozhodně problém. My ano. Myslím, že ten projekt dokáže přispět k tomu, aby nejenom Češi všude po světě, ale i tady doma, jsme si uvědomili, jaká úžasná síla a potenciál se po světě ukrývá a pomohlo nám to si uvědomit, že i tak malá země může hrát velkou roli ve světě, a že má kde brát díky tomu talentu, který chceme zmapovat. Budeme rádi, když nám pomohou Češi, kteří pracují, studují, žijí kdekoliv po světě. Stačí, když navštíví naše stránky Czech.global a ozvou se nám. My jsme nejvděčnější, když se nám ozvou potenciální uživatelé toho portálu a sami nám řeknou o problémech, se kterými by chtěli pomoct," dodal Tomáš Studeník.

Jedna část platformy by měla pokrývat globální společné otázky. Na ni by navazovaly lokální sítě ve spolupráci s ambasádami či honorárními konzuly, které by pomáhaly s informacemi v jednotlivých zemích.

O vliv Čechů v zahraničí se opíral i Masaryk

Po světě navíc žije mnoho přátel Česka, kteří s naší zemí přišli do styku, navštívili ji jako turisté, pobývali v ní či v Česku pracovali a získali k němu pozitivní vztah. Cílem iniciativy Czech.global je vybudovat otevřenou platformu, která propojí všechny Čechy, potomky Čechů a přátele Česka kdekoliv na světě, aby o sobě vzájemně věděli, pomáhali si a Česko s nimi neztratili kontakt, dodal zmocněnec pro krajany Jiří Krátký.

"Mám poprvé po 30 letech od sametové revoluce pocit, že v zahraničí vznikla plnohodnotná zahraniční společnost Čechů, komunita, která se možná vyrovná době, ve které kdysi Tomáš Garrigue Masaryk spoléhal na jejich vliv v zahraničí. A jim to šlo perfektně. Nevidím důvod, proč pri troše dobré vůle bychom se nemohli dostat k podobnému výsledku i dnes."