V dejvické kavárně sklidil potlesk Schwarzenberg i Štětina

Karel Schwarzenberg a Jan Kasl, foto: Autor

Jen v devíti z 27 obvodů dokázal zvítězit ve volbách do Senátu někdo jiný, než kandidát ODS. Jedním z těch, kterému se to podařilo, byl i Karel Schwarzenberg, bývalý kancléř prezidenta Václava Havla. Za ním a jeho příznivci se v sobotu vypravil Zdeněk Vališ.

Karel Schwarzenberg a Jan Kasl,  foto: Autor
Tak takový jásot zazněl z hrdel asi stovky přítomných v kavárně Alibi v Praze Dejvicích, když bylo v pozdním odpoledni potvrzeno, že Karel Schwarzenberg obdržel více než 58 procent hlasů a zvítězil nad kandidátkou ODS Marií Kousalíkovou, místostarostkou Prahy 6.

"Myslím, že si občané uvědomili, že nejde o komunální, nýbrž senátní volby, tudíž o jiná témata. A já mám takový dojem, že na poslední okamžik mě ještě pomohl dopis předsedy ODS pana Topolánka, který rozdávali voličům. To asi spoustu lidí naštvalo."

Karel Schwarzenberg,  foto: Autor
Nepovažujete tak trochu za zvláštní, že jste v posledních senátních volbách neuspěl na jihu Čech, které by k vám mohly být vstřícnější, a vyhrál jste naopak v baště ODS na Praze 6?

"Já jsem věděl, že tam nemohu vyhrát, ale jednou si to člověk musí vyzkoušet. Proto jsem do toho tehdy šel. Ten výsledek ale nebyl zase tak špatný vzhledem k tomu, že jsem tam bojoval prakticky sám."

Ačkoli byl Karel Schwarzenberg kandidátem ODA a Unie svobody, přišel mu vyjádřit své sympatie a podporu také šéf Evropských demokratů, někdejší pražský primátor Jan Kasl. A jak on pohlíží na rozdílný výsledek minulé a letošní kandidatury Karla Schwarzenberga?

"Obávám se, že lidé tam tehdy nerespektovali nebo nebyli s to ocenit jeho přesah přes hranice České republiky, jeho světoobčanství. Zatímco možná jakási intelektuálnější vrstva voličů v Praze toto spíše ocenila. Toto byl podle mého názoru možná ten nejlepší volební obvod pro Karla Schwarzenberga."

Karel Schwarzenberg a Ladislav Smoljak  (vpravo),  foto: Autor
Herec a režisér Ladislav Smoljak říká, že většina kolegů v Divadle Járy Cimrmana fandí Karlu Schwarzenbergovi.

"Bohužel tady nikdo z nás v tomto obvodu nebydlí, jenom moji příbuzní, a ti samozřejmě všichni volili pana knížete Schwarzenberga. My jsme si s kolegy v divadle často říkali, že v politice by měli být lidé, kteří nepotřebují zbohatnout, protože máme silné podezření, že většina těch, kteří dnes jdou do politiky, se do ní pouští proto, že je to pro ně jediná cesta, jak přijít k penězům, moci a vlivu."

Pavel Landovský,  foto: Autor
A proč přišel herec Pavel Landovský?

"Já jsem s ním byl v době, kdy mu nikdo nefandil, v Rakousku, a už jsem u toho zůstal, protože já už jsem takový."

Pavel Landovský se během rozhovoru živí hroznovým vínem. Na chvíli se odmlčí a pak dodává.

"Pamatuji se, že když tady Karel dostal zpět všechna panství, seděli jsme ve Vídni a on říkal: tak a dalších 25 let života je v prdeli. On je prostě hospodář. Proto mu fandím. Nemusí myslet na sebe, je tak vychovaný."

Linda Maštalířová  (vlevo) a Jiřina Šiklová,  foto: Autor
Co přivedlo do kavárny Alibi Čechokanaďanku Lindu Maštalířovou?

"Já už sledují volby od minulého týdne, kdy jsem přiletěla z Kanady a strašně bych panu Schwarzenbergovi přála, aby vyhrál. Je třeba, aby v českém Senátu byl takový statečný člověk."

Ještě jednou zajásali hosté v dejvické kavárně, a to v okamžiku, kdy novinář Jaromír Štětina, kandidát Strany zelených, porazil v jiném pražském obvodu kandidáta ODS. Tleskala také socioložka Jiřina Šiklová?

"No samozřejmě, protože Jaromíra Štětinu považuji za vynikajícího chlapa, který má být v Senátu. Je opravdu nezkorumpovatelný. Nemá sice peníze, ale je to nesmírně čestný chlap."

K volebním urnám do Senátu přišlo celkově pouze necelých 19 procent oprávněných voličů, což je nejméně v dosavadní historii pravidelných obměn třetiny horní komory. V Praze 6, kde zvítězil Karel Schwarzenberg, se ale voleb zúčastnilo rekordních 30 procent voličů.