Speciální vlak Banat mířící na festival na podporu českých krajanů je opět vyprodán

Speciální vlak převážející návštěvníky i účinkující do rumunského Eibentálu, kde se koná populární kulturní festival - Festival Banát, je letos opět vyprodán. Vlak vyjede ze Smíchovského nádraží v Praze 20. srpna. Pravděpodobně největší vlaková výprava v novodobé historii české železnice s téměř 1300 osobami na palubě míří podpořit českou komunitu v Rumunsku. Souprava o délce 505 metrů se nevejde skoro na žádné nástupiště v České republice, například na brněnském nádraží bude zastavovat pouze zadními vozy. Vlak pojede přes čtyři státy patnáct hodin a již během 1100 km dlouhé cesty budou na palubě probíhat první koncerty kapel, které se rozhodly podpořit tento ojedinělý projekt. Expres končí v Oršavě, kde na účastníky budou čekat lodě a autobusy, které je převezou do české vesnice Eibentál.

Tam čeká návštěvníky během čtyř dnů přesně 111 vystoupení na pěti místech. Z původně okrajové záležitosti se z festivalu stal fenomén, který se již rozšířil do dalších míst, a to jak rumunského, tak i srbského Banátu. Hrát se vedle Eibentálu bude i v Gerníku a nově také u české menšiny v Češku Selu.

Na úpatí transylvánských Karpat žije v šesti českých vesnicích oblasti Banátu přes tisíc lidí, kteří sem kolem roku 1823 odešli z tehdejší rakouské monarchie. Díky naprosté izolovanosti a jazykové a kulturní svébytnosti si čeští krajané dodnes udrželi ojedinělou komunitu v těžko dostupné divoké přírodě několik kilometrů nad Dunajem. Festival Banát významně přispívá k propagaci těchto českých vesnic jako unikátní turistické destinace. Místní obyvatelé si nabízenými službami a produkty dokáží během festivalu vydělat několik měsíčních platů, které jsou pro ně důležitou motivací, proč v této oblasti dále žít.