Vítězem Jednoho světa je dokument o uprchlíkovi Kamenné srdce

Vítězným filmem letošního festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět se stal snímek Kamenné srdce o afghánském uprchlíkovi ve Francii. Cenu za nejlepší režii má film Odložený případ tvůrce Madse Brüggera o tragické smrti generálního tajemníka OSN Daga Hammarskjölda. Nejlepším českým dokumentem je Dobrá smrt režiséra Tomáše Krupy o nemocné ženě, která se rozhodla pro asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. ČTK o tom informovala mluvčí festivalu Gabriela Gálová. Přehlídka v Praze končí, přesouvá se do dalších 35 měst v Česku a také do Bruselu.

Pro jedenadvacátý ročník zvolili pořadatelé téma Bezpečná blízkost. Snímky se týkaly určení identity, a to u jednotlivce i skupiny. V programu bylo 117 dokumentů z 51 zemí. Vítězný film Kamenné srdce režisérů Claire Billetové a Oliviera Jobarda zaznamenává příběh afghánského uprchlíka, který po osmi letech získal azyl ve Francii. Podmínky ale nemá ideální a také roste nedorozumění se zbytkem rodiny, která zůstala ve vlasti. Podle poroty plynutí a tempo snímku udržují diváka soustředěného od začátku do konce.

Zvláštní cena hlavní poroty připadla scénickému experimentu Rekonstrukce Utøyi, který se pokouší zprostředkovat zážitek z útoku na norský letní tábor v roce 2011. Snímek ocenila i regionální porota. Studentská porota vybrala nizozemský film #FollowMe, v němž se reportér snaží získat co nejvíc sledujících na instagramu a prozkoumává způsoby, jak se toho dá docílit. Odhaluje systém podvádění s falešnými profily a internetovými roboty.