Ředitel Hodač odstoupil, stávka zaměstnanců ČT pokračuje

Stávkující redaktoři ČT zaznamenali uspěch: ředitel Hodač odstoupil

Zájem o dění v České televizi přivedl ve čtvrtek na náměstí mnoha měst země opět desítky tisíc lidí. Cílem většiny shromáždění bylo apelovat na politiky, kteří budou v pátek rozhodovat zejména o novele zákona o ČT.

Situaci zákonodárcům zjednošil sám kritizovaný generální ředitel Jiří Hodač, který ve čtvrtek odpoledne po třech týdnech ve funkci odstoupil ze zdravotních důvodů. Hodačovo prohlášení přečetla Věra Valterováí, kterou Hodač v době své nepřítomnosti pověřil vedením televize:

Jiří Hodač
"Před týdnem jsem byl převezen na jednotku intenzívní péče do motolské nemocnice. Po desinformační štvanici, která svým rozsahem a mírou zkreslení zřejmě nemá v ČR obdoby. Na základě konzultace s lékařem jsem musel akceptovat závěr, že nemohu vykonávat funkci, do níž jsem byl legálně zvolen, a proto jsem se rozhodl razignovat na ni ze zdravotních důvodů."

Tento krok přijali nadšeně jak stávkující zaměstnanci, tak nespokojená veřejnost. Mluvčí inciativy Česká televize věc veřejná Alena Mulerová na čtvrteční manifestaci připoměla:

"Jiří Hodač odstoupil, ale důležité je, aby odešli i všichni jeho lidé a aby sněmovna schválila zákon, který by zajistil nezávislost České televizi na politicích."

Rezignaci Hodače přijala s rozpaky ODS. Ivan Langer k tomu řekl.

"Je to výsledek hysterické a nenávistné kampaně, která proti němu byla rozpoutána, a která jej málem stál život. Někdo se teď raduje z vítězství, já přemýšlím o tom, jestli poraženými nejsme my všichni."

Vladimír Mlynář z Unie svobody naopak odstoupení generálního ředitele uvítal.

"Pan Hodač se nikdy ředitelem České televize neměl ani stát a jsem rád, že odstoupil."

Čtvrteční demonstrace opět zaplnily náměstí mnoha českých měst. Nejvíc lidí , asi 60.000 se jich sešlo na pražském Václavském náměstí. K zajímavému incidentu došlo v Brně, kde se v průběhu demonstrace jeden ze zaměstnanců televize, sympatizující s kritizovaným vedením, pokusil překazit vysílání a na několik minut úmyslně přerušil dodávku elektrického proudu. Uzamčel se v prostoru trafostanice a byl ochoten odemknout až na výzvu policie.