Česko si připomnělo události listopadu 1989, proběhly pietní akty i demonstrace

Česká republika si připomínala listopadové události roku 1989. Tradičně nejvíce lidí si přišlo zapálit svíčku nebo položit květinu na pražskou Národní třídu. Akce provázely i incidenty, při kterých lidé protestovali proti některým politikům.

Kromě toho, že přítomní vyhodili do koše kytice věnované některými politiky, lidé křičeli a pískali například na předsedu ČSSD Jana Hamáčka nebo ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Příznivěji shromáždění uvítali například místopředsedu Senátu Milana Štěcha z ČSSD, šéfa ODS Petra Fialu, potleskem přivítali i zástupce STAN nebo i amerického velvyslance Stephena Kinga. Další pietní akce i protesty proti premiérovi se konaly i jinde v Praze a dalších městech republiky, například Ostravě, Brně nebo Liberci.

V podvečerních hodinách se konala demonstrace na Staroměstské náměstí, tisíce lidí s transparenty a vlajkami žádaly demisi premiéra Andreje Babiše. Shromáždění skončilo kolem 17:30 zpěvem české hymny, lidé nad hlavami drželi rozsvícené mobilní telefony.