V Praze se opět udílely Ceny Gratias agit

Meda Mládková (vpravo) diskutuje s laureátem ceny Gratias agit Miroslavem Turkem a jeho manželkou Ludmilou, foto: ČTK

V pražském Černínském paláci, sídle ministerstva zahraničí, se v pondělí udělovaly Ceny Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Meda Mládková  (vpravo) diskutuje s laureátem ceny Gratias agit Miroslavem Turkem a jeho manželkou Ludmilou,  foto: ČTK
Komu je Cena Gratias agit udílena?

Už jsi to vlastně naznačil: je udílena jak krajanům, tak cizincům, kteří se nějakým způsobem zasloužili o dobré jméno České republiky ve světě. Cena se udílí od roku 1997 a jenom namátkou uvedu - v minulých ročnících ji dostali sběratelka Meda Mládková ze Spojených států, známý obuvnický expert Jan Pivečka anebo například Svaz spolků Čechů a Slováků ve Švýcarsku. V úvodu pondělního udílení Ceny Gratias agit ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda krajanům poděkoval:

"Je to větší čest pro Vás nežli pro nás, že Vám udělujeme ono ocenění o šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Ve světě, kde se šíří informace, které spíše sdělují negativní zvěst, je pozoruhodné, že jsou tady tací, kteří šíří dobré jméno, tedy něco pozitivního."

Kdo letos dostal Cenu Gratias agit?

Manželé Ferdinand a Jiřina Knoblochovi,  foto: ČTK
Bylo oceněno celkem třináct jednotlivců a tři spolky. A pokud z nich mám vybrat, tak Cenu Gratias agit dostal například právník Vladimír Kabeš ze Spojených států, který se víc jak padesát let věnuje ochraně lidských práv a prosazování českých zájmů v zahraničí. Dostal ji i publicista a kritik Antonín J. Liehm nebo básník František Listopad. Cenu dostala také překladatelka Monika Zgustová, která po dlouhá léta překládá známé české autory do španělštiny. Z cizinců bych zmínila například Riada Kudsiho ze Spojených arabských emirátů, který vystudoval v Praze hudbu a víc jak dvacet let je propagátorem české hudby v arabském prostředí, nebo překladatele a bohemistu z Velké Británie Roberta Pynsenta. Cenu ovšem získaly i tři spolky: Československý klub T. G. Masaryka v Bulharsku, což je jeden z nejstarších krajanských spolků, vznikl už na konci 19. století. Dostal ji také Československý ústav zahraniční, který vloni oslavil 75. výročí své existence, a ke stému výročí svého vzniku dostal Cenu Gratias agit také krajanský spolek Beseda Volnost v Belgii.

František Listopad  (vpravo) přebírá cenu od Cyrila Svobody,  foto: ČTK
Co Cena Gratias agit znamená pro naše krajany? Jak si ji považují?

Musím říct, že alespoň pokud jsem s nimi měla možnost hovořit, tak si ji skutečně velmi váží. Například A. J. Liehm sice s trochou nadsázky řekl, že už je tak stár, že už konečně mohl dostat medaili, ale pro všechny, kdo ji dostali, je to opravdu velké ocenění. A zmínila to ve své děkovné řeči i předsedkyně spolku Beseda Volnost v Belgii Olga Schmalzriedová:

"Z různých důvodů a v různých dobách jsme opouštěli naši drahou zem. Neodcházeli jsme s prázdnou, v našich srdcích jsme si odnášeli kus domova. Vytvářeli jsme jakési malé české ostrůvky v dalekých i blízkých končinách a pěstovali jsme české tradice, mluvili jsme naší rovnou mateřštinou, někdy jadrnou, jindy něžnou, ale vždycky krásnou."

S dalšími nositeli letošní Ceny Gratias agit Vás seznámíme v našich příštích relacích.