Potomci Čechů v Brazílii mají svoji kapličku s Pražským Jezulátkem

Batayporá

V brazilském městečku Batayporã, které založil v 50. letech nejznámější český emigrant a průmyslník Jan Antonín Baťa, byla před několika dny slavnostně otevřena kaplička s Pražským Jezulátkem. Repliku známé sošky přivezl českým krajanům kardinál Dominik Duka před čtyřmi lety.

Kopie Pražského Jezulátka v  Batayporã,  foto: Romuald Štěpán Rob
"Pražské Jezulátko jsme dostali v roce 2010 od řádu karmelitánů a přivezl nám ho osobně kardinál Duka v roce 2013, když navštívil papeže v Rio de Janeiru," připomněl honorární konzul v Batayporã a propagátor česko-brazilských vztahů Evandro Trachta.

Právě Evandro Trachta byl jedním z hlavních iniciátorů stavbu kapličky určené pro repliku Pražského jezulátka. Jeho dědeček Jindřich pocházel z Veselí nad Moravou a ve městě na jihu Brazílie byl starostou. Proto má i kaplička moravský motiv.

"Výzdoba kapličky je inspirována jinou kaplí, která se nachází ve Veselí nad Moravou. A nechybí tam ani zvon. Kaplička je postavená na pozemku, kde stojí i Centrum historické paměti Jindřicha Trachty. Je tam i malovaná Moravská brána a v okolí chceme dobudovat nové náměstí. Dokonce jsme už dostali na to dar od jedné české firmy," přiblížil Evandro Trachta.

Evandro Trachta,  foto: David Koubek,  ČRo
Výstavbu kapličky podpořilo loni také Ministerstvo zahraničních věcí České republiky částkou 90 tisíc korun. Ostatní finance se snažilo Pamětní centrum získat z darů na české ale i brazilské straně. Latinoameričané mají Pražské Jezulátko ve velké oblibě, již teď ho navštěvují lidé z širokého okolí. Soška je uzamčená za bezpečnostním sklem a od dvířek jsou tři klíče.

"Zajímavostí je, že je to podobné jako korunovační klenoty v Praze. Ale my máme klíče jen tři. Jeden bude mít ředitel Centra historické paměti Jindřicha Trachty, druhý klíč bude na faře a ten třetí bude mít nejstarší člen naší rodiny. Je to způsob, jak chránit sochu, která je jedinou oficiální replikou Jezulátka z Prahy v Brazílii," vysvětluje Evandro Trachta.

Batayporá | Foto: David Koubek,  Český rozhlas
Slavnostního otevření kapličky v městečku Batayporã se zúčastnil i český velvyslanec v Brazílii Jiří Havlík a zástupce českého kostela Romuald Štěpán Rob.

Město Batayporã bylo založeno v roce 1953 v rámci kolonizace brazilského vnitrozemí. V překladu zní název města jako „Baťova dobrá voda“. Dodnes tam žije početná česká komunita.