Přehled tisku

Pavel Telička

Komentář Lidových novin si všímá toho, že kandidát na eurokomisaře Pavel Telička v rozhovoru pro BBC připustil, že nemá úplně bezproblémovou minulost. Může na vás ještě někdo vytáhnout něco z vaší minulosti? zněla otázka a Telička připustil, že může. Odmítl specifikovat, co by to mohlo být, i když dal najevo, že to přesně ví, píše komentátor LN. "Ne kvůli obvinění politiků, ale svými reakcemi na ně vyvolává Pavel Telička velmi siný dojem, že je na něm cosi podezřelého," stojí v komentáři.

Komentář Lidových novin si všímá toho, že kandidát na eurokomisaře Pavel Telička v rozhovoru pro BBC připustil, že nemá úplně bezproblémovou minulost. Může na vás ještě někdo vytáhnout něco z vaší minulosti? zněla otázka a Telička připustil, že může. Odmítl specifikovat, co by to mohlo být, i když dal najevo, že to přesně ví, píše komentátor LN. "Ne kvůli obvinění politiků, ale svými reakcemi na ně vyvolává Pavel Telička velmi siný dojem, že je na něm cosi podezřelého," stojí v komentáři.

Miroslavu Kalouskovi nejde podle Práva o komunistickou minulost Pavla Teličky, ale o ministra zahraničí Cyrila Svobodu, s nímž si vyřizuje stranické účty. Ani Teličkovo vyjádření, že chtěl vstupem do KSČ pomoci změnit stranu a poměry však není přesvědčivé. V 80. letech se z těchto důvodů do strany nevstupovalo. "Jeho volbě se říkalo kariérismus," míní komentátor listu. Eurokomisař však nepotřebuje tolik morálky a Telička bude tuto funkci zastávat zřejmě dobře, píše Právo.

Na kritické komentáře tisku se v Mladé frontě Dnes rozhodl reagovat předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Autoři příspěvků často připomínali, že lidovci byli s komunisty ve společných vládách takzvané Národní fronty. "Ano, v době totality špičky lidové strany kolaborovaly s totalitním režimem. Ale v řadové členské základně přechovávaly odkaz demokratické ČSL desetitisíce členů, kteří komunistickému marasmu v rámci možností vzdorovali," píše Kalousek v MfD. "Se svou minulostí jsme se vyrovnávali dlouho a těžce, ale pravdivě a poctivě. Proto by nás nikdy nenapadlo navrhnout někoho z bývalých kolaborujících špiček na symbolicky prvního člena Evropské komise. Bylo by to nemravné," končí svůj příspěvek předseda lidovců.


Jiří Ruml,  foto: ČTK
Právo ve svém komentáři vzpomíná na novináře Jiřího Rumla, který minulý týden zemřel. Připomíná přitom, že i tento nestor české žurnalistiky a člověk mimořádných kvalit byl svého času členem KSČ. Ze strany vystoupil a začal proti režimu aktivně bojovat. "Nepraví snad bible něco o tom, že milejší je Bohu hříšník napravený než ten, který nikdy nezhřešil," ptá se komentátor Práva. Poukazuje přitom na Miroslava Kalouska, který se podle něj snaží z členství v KSČ učinit dědičný hřích. Komentátor MfD se ve svém příspěvku domnívá, že čeští politici plýtvají svým nasazením pro kdejakou malichernost. "Nepřiměřenost je kolikou zdejší politiky. Mdloby pana premiéra a předsedy lidové strany to dokazují. Politici se chovají jako haranti, kteří cvrnkají skleněnky a dokážou se o sporný šťouch prát do krve," píše list. Problémy nevelké země, která nikoho neohrožuje, ani není ohrožena, by se měly řešit bez patosu, mdlob a siláckých výroků. "Ale možná by se pak občanům zdálo, že přiměření politici jsou málo pracovití a málo důležití," končí komentář MfD.


Hlavním bodem zpravodajství dnešního tisku je schválení zákona o dani z přidané hodnoty, který ve čtvrtek prošel sněmovnou. Vláda v boji o DPH zvítězila, v květnu přijde velké zdražení, kultura a pleny unikly zdražení, stojí na titulních stránkách pátečního tisku. "Je to zdražení, zatím nic víc," komentuje změnu zákona Mladá fronta Dnes. "Vládě se podaří vytáhnout z kapes lidí o dalších pět čí šest miliard korun víc. Ubráněné plenky, vodné a vstupenky nezmění na tom, že sociální stát je nám opět o něco dražší," píše autorka komentáře. "Zvýšení nepřímých daní alias zdražování by bylo snesitelnější, pokud by ze Špidlovy vlády tolik nečišela lačnost po penězích občanů a neochota razantně sáhnout do velkorysého (a zneužívaného) sociálního systému. A pokud by současně dokázala šetřit na výdajích státu," tvrdí deník. "I ve vztahu občana a státu platí: něco za něco. Zatím oběti přináší jen občan," dodává komentář MfD.

Pokud by vláda sebrala odvahu ke skutečné reformě, mohla by česká ekonomika růst dvakrát rychleji a Česko by mohlo patřit k evropským zemím s nejrychleji rostoucí životní úrovní. Takový vzestup pro transformující se zemi by nebyl ničím výjimečným. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to řekl ekonom a profesor ekonomie na Michiganské univerzitě v USA Jan Švejnar. "Kdyby jakákoli vláda sebrala odvahu a pustila se do skutečných reforem zdravotnictví, důchodů, sociálních dávek, nabídla cestu ke kvalitnímu vzdělání mladým lidem a snížila daně, rostla by ekonomika dvakrát rychlejším tempem," tvrdí Švejnar. Při pohledu na růst Estonska nebo Litvy je vysoký vzestup životní úrovně při rozumné hospodářské politice podle něj možný. Za první překážku považuje vysoké daně. Za největší problém v důchodech označil předčasné důchody a skutečnost, že se do důchodu odchází dřív než ve vyspělých zemích. "Jednašedesátiletý člověk by měl ekonomice prospívat tím, že pracuje a nesedí nečinně doma. Stát by si pak mohl dovolit zaplatit slušné penze skutečně starým lidem, jimž je 80 let a už opravdu pracovat nemohou," vysvětlil. Za "naprosto klíčovou" věc také považuje reformu sociálního systému.


V restitučních sporech Františka Oldřich Kinského je rozhodující jeho národnost, nikoli občanství. Tento názor právních expertů cituje dnešní tisk. Ve středu ministerstvo vnitra rozhodlo, že Kinského osvědčení o českém státním občanství je neplatné, protože je vydal špatný úřad. "Pro tyto spory nemá občanství žádný význam. To vzhledem k tomu, že Kinský nežaluje podle restitučních zákonů, kde by občanství hrálo roli, ale tvrdí, že mu majetek nikdy nebyl řádně zkonfiskován," uvedl pro Právo Vladimír Mikule z právnické fakulty Univerzity Karlovy. Stejný názor zastává podle Mladé fronty Dnes i děčínská soudkyně Jana Havlová, která některé Kinského spory rozhoduje. Na podobné vyjádření právních expertů se odvolávají i Lidové noviny.


Václav Klaus
Knihu o éře komunismu a polistopadovém vývoji s provizorním názvem Jak to vidím já píše od Vánoc prezident republiky Václav Klaus. Informuje o tom v dnešním vydání Mladá fronta Dnes. "Chci se pokusit o jistou interpretaci předvčerejší minulosti, to znamená té éry komunistické, a včerejší minulosti, tedy od listopadu 1989. Kam putujeme, přes úvahy a problémy toho přechodu a tak dále," přiblížil své literární záměry Klaus pro Mladou frontu Dnes. Příští týden vyjde také kniha Václava Klause jeho o ročním působení ve funkci prezidenta. "Je to rekapitulační kniha projevů, článků, textů i výraznějších dokumentů," nastínil Klaus obsah této publikace pro MfD.


Lucemburská firma Bakeries International zřejmě získá kontrolu nad největším tuzemským výrobcem pečiva společností Delta Pekárny. S odvoláním na informace z Obchodního věstníku to píšou dnešní Lidové noviny. "Celá věc je v současnosti u Úřadu pro hospodářskou soutěž a my jejich rozhodnutí nechceme ovlivňovat," sdělil deníku mluvčí firmy Jaroslav Pomp. Bakeries International by měla ve firmě získat kontrolní balík akcií. Plánovaná transakce se má týkat zejména výroby a prodeje pekárenských a mlýnských produktů. Delta Pekárny se počátkem roku staly stoprocentním vlastníkem maďarské velkopekárny v Budapešti, svoji akvizici mají i v Polsku. Firma sdružuje v 11 velkopekáren, čtyři má na Slovensku. Zaměstnává přes 2500 lidí a za loni prodala přes 100.000 tun pečiva.