Nemoc Čechů je rakovina tlustého střeva

Příprava na endoskopické vyšetření, foto: www.prevencenadoru.cz

4. února si připomínáme Světový den boje proti rakovině. Tato zrádná nemoc patří ve vyspělých zemích k nejčastějším příčinám úmrtí. V českém Národním onkologickém registru je od roku 1976 zaneseno na 1,2 milionu pacientů s rakovinou, dvě třetiny z nich přitom rakovině podlehly. V mezinárodním srovnání výskyt rakoviny v Česku roste, současně ale také přibývá šancí na úspěšnou léčbu.

Rakovina patří mezi nejzrádnější nemoci. Nikdo přesně neví, jak a proč se objeví. Známe pouze některé faktory, které ke vzniku nádoru přispívají. Často se mezi tyto faktory řadí životospráva. Zdaleka však nemusí mít zásadní význam. Někdo může celý život kouřit, jíst nezdravě, a rakovinu nikdy mít nebude. Jiný se celý život snaží jíst málo tučné jídlo, nekouří a udržuje se v dobré kondici, a náhle se rakovina objeví.

"My neumíme udělat, aby nádory nebyly. Ale umíme udělat, aby byly včas podchyceny. A k tomu potřebujeme spolupráci populace. Klíč k tomu je v informovanosti veřejnosti. A já vám vlastně děkuji, že o tom můžeme hovořit, protože takovýchto pořadů není nikdy dost."

Říká lékařka Jitka Abrahámová z České onkologické společnosti. Mezi 16 srovnávanými státy drží ČR prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Právě tento typ rakoviny se podle lékařů vyskytuje nejčastěji u lidí, kteří konzumují příliš tučná jídla a málo vláknin. Mohou si tedy Češi za toto smutné prvenství sami?

Příčinou kolorektálního karcinomu může být nevhodný směr životního stylu
"Nedá se to jednoznačně říci. Ovšem u toho kolorektálního karcinomu je určitě jednou z příčin nevhodný směr životního stylu. Když vezmeme, že rizikovými faktory je v tomto případě nedostatek vlákniny, kromě jiného i nadbytek příjmu tuků a glycidů, tak v tom určitě ten špatný životní styl podíl má."

Při současném trendu vzroste podle předsedy Národního onkologického registru Edvarda Geryka počet lidí s rakovinou v České republice do roku 2010 na půl milionu. Stále přibývá pacientů s vícečetnými nádory, u nichž se po vyléčení jednoho nádoru objeví v jiném orgánu nádor nový, který není metastázou původního.

Dodejme, že jen za minulý rok bylo v České republice evidováno dalších 70.000 nemocných rakovinou a 35.000 úmrtí na tuto nemoc.