Jiřina Bohdalová není agentkou StB, přesto v jejich seznamech zůstane

Jiřina Bohdalová, Foto: ČTK

Známá česká herečka Jiřina Bohdalová sice u soudu vyhrála spor s ministerstvem vnitra kvůli své evidenci v seznamech spolupracovníků komunistické státní bezpečnosti, vymazána z ní ale nebude. Neexistuje totiž zákon, který by to umožnil. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Jiřina Bohdalová,  Foto: ČTK
Herečka si stěžovala, že jí zveřejnění seznamů loni na jaře velmi zkomplikovalo život. Začaly jí chodit anonymní dopisy, neznámí lidé jí i volali domů.

"Můj straší vnuk zvedl doma telefon a tam se ozvalo: Vy udavačský svině! Tak kvůli tomu jsem tady. Aby se to nemohlo opakovat."

Jiřina Bohdalová se v evidenci StB ocitla v roce 1959, v době, kdy byl její otec na patnáct let ve vězení za protistátní činnost. Podle herečky ji agenti kontaktovali jen jednou. Chtěli po ní, aby jim donášela na kolegy herce Jana Wericha a Miroslava Horníčka. Herečka se tehdy prý označila za nespolehlivou pro takovou práci a agenti s ní souhlasili. Po schůzce podepsala prohlášení, že o ní nebude nikde mluvit. "Slib spolupráce s StB jsem ale nikdy nepodepsala," uvedla Bohdalová před soudem. A soudkyně jí dala za pravdu. Rozhodla, že evidence herečky v seznamech StB je neoprávněná. Uložit ministerstvu vnitra, aby Bohdalovou z evidence vymazala, však nemohla. Odvolala se na novelu zákona o zpřístupnění svazků StB. Ten ukládá vnitru, aby evidenci tajných spolupracovníků zveřejnilo, nehovoří ale o tom, co udělat s evidencemi neoprávněnými.

"Já sice jsem dokázala, že nejsem vrah, ale v materiálech budu mít, že jsem přece jenom vrah. Tak tomu nerozumím."

Advokát Bohdalové Josef Lžičař se chce odvolat a je připraven případ dotáhnout až k Ústavnímu soudu.

"Mně nesmírně vadí, že když se člověk domůže tohoto rozsudku, že byl neoprávněně evidován, že je i nadále veden v této evidenci ministerstva vnitra. Myslím si, že i když lustrační zákon nebyl ten ideální, zákon o zpřístupnění svazků StB pokládám za paskvil zejména v těch případech, kdy lidi se domůžou pravdy."

Kauza by se tak mohla stát precedentem.