Kapela MIG 21 chystá turné a vydává zpěvník (...na žádost paní z Hořovic)

Mig 21, foto: Nikol Štrosová

Kapela Mig 21 naplánovala turné Podzim 16, na němž odehraje 18 koncertů ve 14 českých a moravských městech. Skupina také připravila novinku v podobě zpěvníku svých nejoblíbenějších skladeb. Na všech koncertech bude chystaný zpěvník k dispozici.

"K vytvoření zpěvníku jednadvaceti vybraných písní nás přivedla nečekaná poptávka z řad pěvců od táborových ohňů, ale i od žactva a učitelů hudebních škol a jedné paní z Hořovic,"řekl s typickým humorem zpěvák a textař Jiří Macháček.

Za nahrávku Album převzala skupina platinovou desku

Mig 21,  foto: Nikol Štrosová
Kapela loni převzala platinovou desku za prodej 6000 kusů své nahrávky Album. Členové Mig 21 také představili nový videoklip k písni Štěstí hejbe planetou, který zaznamenává atmosféru koncertů Album tour. Skupina, která se označuje jako „chlapecká, taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5-Smíchova", vydala nahrávku Album po deseti letech od předchozí studiové desky. Autorem textů je herec a zpěvák Jiří Macháček, hudbu složil Tomáš Polák.

Mig 21 debutoval v roce 2001 albem Snadné je žít. O osm let později skupina vydala album Naživo. Jde o záznam hudebního experimentu dvou odlišných hudebních těles, popové skupiny a třicetičlenného dechového souboru Lelek Orchestra, který vznikl na festivalu Letorosty v Berouně. Umělci doprovodného orchestru byli na koncertě oblečeni do stejnokrojů: muži na sobě měli lesnický úbor a ženy uniformu letušek. Proto si toto těleso začalo říkat Lelek Orchestra.

Jiří Macháček se počátkem 90. let bavil v rádiu mystifikací

Jiří Macháček,  foto: Prokop Havel
Populární herec, hudebník a textař Jiří Macháček má na kontě řadu filmových rolí a stejně svérázných alb. Po letech se vrátil i do legendárního Divadla Sklep. Jenže na začátku jeho kariéry stálo rádio. Totiž zábavné Rádio Mama v Českém rozhlase. Používali i telefonickou mystifikaci. Začátkem 90. let to byl zajímavý úkaz.

Jiří Macháček získal za své autorské díly Přepadení, Na židovské svatbě a Agentura Šok čestné uznání na festivalu Prix Bohemia Radio za hledání nových forem rozhlasové zábavy.

V počátcích skupina zvažovala různé názvy. Mezi ně patřily například „Orloj",„Domov"či„Tesil", ale obdobně jako U2 zvolili pojmenování z leteckého prostředí, tedy„Mig 21", podle stíhacího letounu.

Macháček s Dykem rapovali ve slovenštině

Ako F. B. I.,  foto: YouTube
Během roku 2016 vydala skupina MIG 21 dvě nové písně: Jedině láska a "Ako F. B. I.", která se objevila ve filmu Wilsonov, kde ji zpívá Jiří Macháček spolu s Vojtěchem Dykem. V kriminální komedii Wilsonov je Macháček detektivem, který měl osm manželek, a všechny jsou po smrti. V rozhovoru s Lucií Výbornou zavzpomínal i na písničku Ako F. B. I.

"Říkal jsem si, jak do toho jít, aby to nebylo prvoplánové. Pak jsem si ale řekl, že je to československý film, hrajeme v Bratislavě, tak uděláme slovenský rap. Takovou příležitost už v životě mít nebudeme. Já jsem napsal text a Tomáš Polák, co píše hudbu pro Mig, napsal hudbu i tady. Jak to bylo hotové, volal jsem hned Vojtovi Dykovi. Nazpívali jsme to u mne na hausbotu a pak se to míchalo. Vzniklo to vlastně dost rychle."

Výborná: "Jak se píše ve slovenštině?"

Foto: Palickap,  CC BY-SA 3.0
"Byl jsem překvapen, nakonec jsem ale musel požádat našeho fotografa a kamaráda Martina Tissa, aby mi ten text pomohl v konečné fázi zkorigovat. Volal do Matice slovenské... /smích/. Ne, to si dělám legraci. Volal ale nějaké kamarádce, aby nám poradila. Slovenština třeba nemá slovo smädne, má jen spojení som smädný (žíznivý). My ale zpíváme smädne, ako smädná ťava. Já jsem říkal, že básník přece může takové slovo vytvořit. A ta kamarádka, která je se slovenštinou dobře obeznámená, nám to potvrdila."

Výborná: "Vy máte ve filmu akční scény, rvačky a tak dále. To všechno jste dělal sám?

"Ne, tam jsou určitě místa, kde jsem byl zastupován člověkem k tomu stvořeným, nerozbitným."

Výborná: "Něco jste ale dělal sám, ne? Co jste se musel naučit?

"Musel jsem se minimálně naučit zacházet s koltem Smith and Wesson, rok výroby 1870, s prodlouženou hlavní. Musel jsem se taky naučit řídit malou paroloď, musel jsem se naučit zpívat americkou hymnu, pár takových věcí jsem musel vypilovat."

Výborná: "A ty přístroje na vymítání zla, které tam ovládáte, mají nějaký reálný základ? To skutečně někdo někdy používal? Nebo si to je vymysleli filmoví tvůrci a rekvizitáři?"

"Já se domnívám, že je vyrobil spíš výtvarník, který opravdu umí vymítat zlo, ten film je ale samozřejmě nadsázka. Já si ovšem myslím, že při použití tohoto přístroje jsem žádné zlo nevymetl. Pevně ale věřím, že jsem ho ani nezpůsobil."

Jiří Macháček někdy čerpá z vlastní zkušenosti

Foto: Šárka Ševčíková
U textů písní rozhoduje o jejich konečné podobě Jiří Macháček, ale jejich výslednou zvukovou podobu určuje Tomáš Polák. Skupina vystupovala na Slovensku, v USA, v Řecku, na Ukrajině a ve Spojených arabských emirátech.

Jak prozradil v jednom dřívějším rozhovoru s Lucií Výbornou, někdy částečně čerpá i z vlastních zkušeností, jako třeba v písničce Venkovan kluk.

"Začínalo to jako příběh kluka z venkova, který se dostane do města, a pak se stane slavný. Něco takového se třeba stalo mně, já jsem z Litoměřic, nebo Leoši Marešovi. Zkrátka takovým přivandrovalcům, jako jsme my. A jak to s tím klukem mohlo zamávat. S tím mám vlastní zkušenosti. Pak se ale písnička posunula z téhle konkrétní roviny do roviny jakoby filmového příběhu."

Výborná: "Je zvláštní, že vám všichni tak moc věříme všechno, co zpíváte. Já jsem si třeba u klipu k písničce Máma se vrací, říkala, jestli ti dva, co tam vystupují, jsou vaši rodiče."

"Ne, to nejsou mí rodiče."

Výborná: "A zahráli by si v tom klipu, kdybyste jim o to řekl?"

"Já jsem jim to řekl, nakonec máma by do toho i šla, tátovi se ale moc nechtělo. A já to chápu, protože natáčení není žádný med a tátovi je už hodně přes sedmdesát, takže tomu rozumím."

Jiří Macháček se objevuje i jako herec ve filmech například Samotáři, Jedna ruka netleská, Horem pádem, Vratné lahve, Muži v naději, Pohádkář či Wilsonov. Pro snímek Muži v naději napsal společně s Tomášem Polákem i titulní píseň „Chci ti říct".

Další člen kapely - Pavel Hrdlička je filmovým střihačem. Za svou činnost byl dvakrát oceněn také Českým lvem (za rok 2009 jej získal za práci na snímku Protektor a za rok 2013 na snímku Hořící keř).