Další skandál z dílny Jana Kavana

Jan Kavan, foto: ČTK

Bývalý šéf české diplomacie Jan Kavan figuruje v dalším skandálu. O co jde tentokrát? Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

Jan Kavan,  foto: ČTK
Současný předseda Valného shromáždění OSN ještě jako ministr zahraničí podepsal prohlášení, že skartoval na 400 tajných spisů. Asi dvě třetiny z nich se ale nyní našly a zbytek zmizel neznámo kam. O jaké materiály jde, nám řekl předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Jan Klas:

"Převážně se jednalo o dokumenty od policejních složek, od zpravodajských služeb a samozřejmě od kolegů z různých resortů, z různých ministerstev."

Mezi dokumenty, které měly být zničeny jsou údajně šifry velvyslanců, tajné materiály NATO a také například záznam rozhovoru s někdejším generálním ředitelem televize Nova Vladimírem Železným.

Současný šéf české diplomacie Cyril Svoboda obvinil Jana Kavana z porušení režimu práce s tajnými materiály a soudí, že tato aféra poškodila Českou republiku. Případ předal Národnímu bezpečnostnímu úřadu a má na něj jednoznačný názor:

Cyril Svoboda,  foto: ČTK
"Minimálně to svědčí o tom, že spisy, které mají jít v regulovaném režimu, se pohybovaly v nějakém paralelním režimu na našem ministerstvu, že je měli v ruce možná ti, kteří je měli nebo neměli mít, pak se zase ty spisy dohledávaly. Zkrátka, česky se tomu říká nepořádek."

Ministr Svoboda také rozhodl, že Jan Kavan jako předseda Valného shromáždění OSN nebude dostávat od české mise OSN tajné informace. Nemá totiž příslušnou bezpečnostní prověrku, nesplňuje základní podmínku pro práci na ministerstvu zahraničí a tudíž se nemůže seznamovat s tajnými dokumenty. Odpovídající kroku už učinil velvyslanec České republiky při OSN Hynek Kmoníček:

"Moje mise okamžikem, kdy o tom byla informována, to bylo asi před měsícem, okamžitě přerušila styk pana předsedy Valného shromáždění OSN s materiály, které Česká republika označuje jako tajné. Ostatní materiály jsou mu běžně k dispozici. Materiály OSN, které nemají žádné utajení a nejsou součástí českého tajemství, což je sto procent materiálů OSN, k dispozici samozřejmě má."

K případu se vyjádřil i premiér Vladimír Špidla:

"Pan Kavan se na mě obrátil se svou interpretací případu. Vyzval jsem jej k trpělivosti a k tomu, aby vyčkal, jak proběhne oficiální řízení."

A co o aféře soudí její hlavní aktér Jan Kavan? Tvrdí, že případ ho má diskreditovat v očích veřejnosti a zamlžit jeho úspěšné předsednictví ve Valném shromáždění OSN. Celá věc podle něj může poškodit Českou republiku v zahraničí:

"Může to poškodit Českou republiku v tom smyslu, že ji poškodí právě výroky ministra Svobody a pana poslance Klase, kteří tímto způsobem zpochybňují roli předsedy Valného shromáždění OSN, což je dosti nepochopitelné. Jsme vlastně jediná předsednická země, která nikdy nedala najevo, že si váží této nesmírně prestižní funkce, kterou tu zastávám."

Ze svých funkcí Jan Kavan kvůli skandálu odstoupit nehodlá.