Děkujeme, odejděte po třech letech

Martin Mejstřík, Foto: ČTK

Děkujeme, odejděte znělo před více než třemi lety náměstími po celé České republice a tento apel zazněl i dnes ve Španělském sále Pražského hradu před druhou volbou prezidenta republiky. S předsedou iniciativy Děkujeme, odejděte Josefem Brožem a senátorem Martinem Mejstříkem hovořil Herbert Brynda.

Martin Mejstřík,  Foto: ČTK
Výzva byla adresována především Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi. Oba politici výzvu ignorovali a dnes se ucházejí o prezidentský úřad. Zeptal jsem se předsedy sdružení Děkujeme, odejděte Josefa Brože, čím si to vysvětluje:

"Ti politici se nezměnili. Mám pocit, že i občanská společnost od doby, kdy vznikla výzva Děkujeme, odejděte, zeslábla. Myslím si, že ti lidé nepokročili - a signalizovaly to i červnové volby: 42 procent občanů zkrátka nešlo k volbám, čili lidé jsou apatičtí, flegmatičtí, je jim to vlastně dost jedno. A já bych snad řekl, že si český národ zaslouží mít ty takzvané titány, já jim říkám spíš trpaslíci, kteří se pokoušejí znovu vydrápat po zádech těch, kterým zkrátka nabídnou ten správný kšeft, aby byli zvoleni."

S Josefem Brožem souhlasí i další představitel iniciativy Děkujeme, odejděte Martin Mejstřík. Zeman s Klausem z politiky neodešli, zato Mejstřík se vloni stal senátorem a jakoby tak přijal jejich kritiku, že politiku nelze dělat na náměstích a bez jasného mandátu. Martin Mejstřík se ale nedomnívá, že by se tím zpronevěřil svému pojetí politiky:

"Já si nemyslím, že by ten vstup - a teď budu mluvit za sebe - byl něčím, co by nenaplňovalo ducha, se kterým jsme vydávali tu výzvu. My jsme řekli: občané, je to na každém z vás, zkuste každý z vás udělat co můžete, aby se to klima změnilo, aby ti dva odešli a aby se prostě ta politika začala dělat lépe. A protože u mě dosáhla ta naštvanost politickou scénou vrcholu, tak jsem si řekl, že se na to už opravdu nemůžu dívat a zkusím sám za sebe s tím něco udělat a zatím ze Senátu mám velmi dobrý pocit."

Miloš Zeman poslouchá Martina Mejstříka při projevu ve Španělském sále,  Foto: ČTK
Výzva Děkujeme, odejděte dnes opět, právě ústy senátora Mejstříka, zazněla Španělským sálem Pražského hradu. Mejstřík vyzval Václava Klause a Miloše Zemana, aby stáhli svou kandidaturu a podpořili Jaroslavu Moserovou. Co svým překvapivým apelem senátor Mejstřík sledoval? Podle toho, co řekl Radiu Praha, chtěl veřejnosti připomenout:

"Kdo tito titánové jsou, co všechno tito pánové mají za sebou, jaké nechutné kauzy, mrtvé partajní sponzory, kufříky z Bamberka, pohrdání veřejností. Je neuvěřitelné, koho jsou ty strany schopné nominovat a že jim to národ žere a že jim to žerou i novináři. To mě strašně mrzí."

Veřejnost se však evidentně urážena necítí, vždyť by podle průzkumů veřejného mínění na Hradě ráda viděla právě jednoho z těchto mužů.