Legenda československého fotbalu František Plánička

Letos 2. června by oslavila 95. narozeniny legenda československého fotbalu František Plánička. Znal ho a stále zná celý fotbalový svět. Zvláště fanouškové pražské Slavie ho přímo milovali. Zato sparťané skřípali zuby při každé střele, která neskončila za jeho zády.

Nemohli pochopit, proč ve dvacátých letech, když se ucházel o angažmá ve Spartě, vadila trenérům jeho malá výška. Svůj na brankáře menší vzrůst totiž dokonale nahrazoval kočičí mrštností a vynikajícím postřehem. Také proto mu říkali "mistr robinsonád". Odmítal chytat s rukavicemi, protože v nich postrádal cit. Spolu se Španělem Zamorou byl považován za nejlepšího předválečného brankáře Evropy. Československo reprezentoval 73krát, z toho 37krát jako kapitán. Sám Plánička tvrdil, že mu byl jeden reprezentační start - 23. května 1925 s Polskem - archiváři upřen. Jeho nejslavnějším zápasem bylo bezpochyby proslulé římské finále mistrovství světa v roce 1934 proti Itálii, kde Československo získalo stříbrné medaile. Tehdy asi málo kdo tušil, že ten skvělý československý brankář se k fotbalu dostal vlastně díky své neposlušnosti a náhodě:

V dresu pražské Slavie chytal František Plánička 15 let ve více než 1100 zápasech doma i v zahraničí. Za celou svoji kariéru sehrál 1253 zápasy a pustil 1073 gólů, což znamená průměr 0,86 branky na jedno utkání! Po úraze na mistrovství světa ve Francii v roce 1938, kde mu v Bordeaux v utkání proti Brazílii protihráč nezaviněně zlomil ruku, zanechal závodní činnosti. František Plánička byl proslulý vzornou životosprávou a respektováním slušné hry. Nikdy nebyl z utkání vyloučen, což v roce 1985 ohodnotilo UNESCO Cenou za fair play. Brankářská legenda František Plánička zemřel 20. července 1996.

Na Františka Pláničku rád vzpomíná dlouholetý rozhlasový a televizní sportovní komentátor Vladimír Vácha. Toho totiž vždy zajímaly nejenom rekordy, sportovní výkony a světové žebříčky, ale snažil se také poznat, jací ti slavní medailisté jsou:

Na brankářskou legendu Františka Pláničku vzpomínal sportovní komentátor Vladimír Vácha.

Autoři: Zdeněk Valenta , Vladimír Zápotocký
spustit audio