Radio Vnitro je zvuková nástěnka

Opatření, která před sebou valí blížící se summit NATO, nejsou jenom opatření bezpečnostní. Ministerstvo vnitra spustilo svoje internetové rozhlasové vysílání - Radio Vnitro, které by v následujících dnech mělo přinášet nejúplnější oficiální informace o dění v Praze. Natočit reportáž se rozhodl Vilém Faltýnek.

Z reportáže sešlo. Název Radio je totiž jen označení pro zvukovou povahu celého projektu. Žádná skutečná rozhlasová stanice ale na ministerstvu nevznikla. Ale pojďme popořádku. Vysílání bylo zahájeno 11. listopadu v 11:11.

Internet je výhradním způsobem šíření Radia Vnitro. Vysílání má dvě formy: zvukový proud, včetně hudby, a archiv zvuků, který mohou využívat také všechna elektronická média, sdělila hlavní organizátorka vysílání, ředitelka tiskového odboru ministerstva vnitra Gabriela Bártíková.

"To vysílání není v pravém slova smyslu živé. Ta představa, že jsme na ministerstvu vybudovali studio a máme novináře a moderátory, kteří by například četli zprávy, ta je mylná. Jde o internetové rádio, tzn. že příspěvky jsou odvysílány prostřednictvím počítačů a aktuality dáváme ve chvíli, kdy je nějaká žhavá aktuální událost. Toto budeme využívat zejména během summitu NATO, kdy budou probíhat bezpečnostní opatření."

Jde tedy o jakousi zvukovou nástěnku. Kdo by měl být posluchačem Radia Vnitro? Po skončení summitu, až se situace vrátí do normálních kolejí, mělo by ministerstvo po internetu zvukem informovat o běžných opatřeních a legislativě. Adresátem by mohl být prakticky každý dospělý člověk.

"Lidé, kteří potřebují praktické rady, jak se pohybovat na úřadech, kde si vyřídit určité doklady, co je k tomu potřeba, tak takový informační servis chceme poskytovat a myslím si, že je to důležité pro každého občana, dotýká se to každého z nás."

...uvedla Bártíková.

Hlavní náplň představují informace o pražském summitu NATO, aktuality z ministerstva a zprávy policie a hasičů. Pro návštěvníky webové stránky www.mvcr.cz jsou připraveny i rozhovory s osobnostmi ministerstva, praktické rady občanům a informace související s reformou veřejné správy. V programu je ale taky místo pro soudničku.

"My nemáme vůbec žádné komerční nebo zábavné ambice. Chceme být informační rezortní rádio, s tím, že samozřejmě soudnička je určité odlehčení, to ale nepovažujeme za vyloženě zábavnou formu."

Rádio nemá žádné vlastní zaměstnance. Provoz stojí denně 500 korun, roční náklady ve výši 180.000 budou hrazeny v rozpočtu ministerstva z peněz určených pro prevenci kriminality.

"Spuštění tohoto rádia neznamenalo navýšení počtu pracovníků odboru tisku a pulic relations ministerstva, který provoz rádia zajišťuje."

Radio Vnitro může být díky své mezinárodní a zvukové povaze příležitostným zdrojem informací jak pro běžnou populaci, tak pro nevidomé nebo pro občany v zahraničí. Jeho hudební složka může představovat zdroj kulisové hudby orientované na mladší vzdělanější hudební publikum.