Katolický kněz Tomáš Halík připouští svou kandidaturu na prezidenta

Tomáš Halík

Výsledky letošních senátních voleb opět oživily diskuse o způsobu volby prezidenta republiky - zda má probíhat zprostředkovaně, tedy zákonodárci, či přímo, všemi občany. Zároveň se zvažují různé varianty změny prezidentských pravomocí a funkce hlavy státu. Vilém Faltýnek si pozval k mikrofonu jednoho z možných kandidátů na tento úřad, katolického kněze Tomáše Halíka, aby se na úvod zeptal, jakou funkci by podle něj měl prezident ve společnosti plnit.

"Já myslím, že v tomto okamžiku jsme na určitém rozhraní, kdy je třeba, abychom se rozhodli mezi dvěma možnými modely prezidentské funkce. Jeden navazuje na takový archetyp, kterým byl prezident Masaryk, a který do značné míry naplňuje prezident Havel - prezident spíše jako intelektuálně-morální autorita národa. Ten druhý model, který je samozřejmě také možný, je prezident jako profesionální politik. Já se domnívám, že v tom druhém případě jde spíše o takové dublování, zdvojení funkce ministerského předsedy. Z nejrůznějších dotazníků a výzkumů veřejného mínění vyplývá, že naprostá většina naši společnosti by si přála spíš toho nadstranického prezidenta, který není jenom profesionálním politikem, ale do té politiky vkládá ještě další dimenzi."

Byl byste případně ochoten a schopen některou z těchto funkcí vykonávat tak, jak jste to teď vymezil?

"Já myslím, že to úzce souvisí právě s tímto rozhodnutím. Kdyby šlo o tu profesionální politiku, tak to je věc, do které bych rozhodně nezasahoval. Jestliže by šlo o to, že prezident má být spíše tím morálním a intelektuálním reprezentantem, tam se domnívám, že bych této společnosti mohl něco nabídnout."

Jak vážně o této otázce uvažujete, jakou pozornost ji dnes věnujete?

"Já jsem od počátku na tuto otázku odpovídal tak, že jsem ochoten kandidovat jenom v mimořádném případě. Já jsem velice spokojený a cítím se zcela naplněný na tom místě, které nyní vykonávám, to znamená spojení univerzitní práce s pastorační práci se studenty a zároveň, že mám možnost oslovit i zahraničí prostřednictvím mých přednášek, cest, publikací atd. Já se domnívám, že v té nejbližší volbě půjde o klasickou volbu Parlamentem. V této konstalaci nemám praktickou šanci. Leda v tom případě, kdyby tato volba ztroskotala a poslanci by se rozhlíželi po některých dalších možných kandidátech. Něco jiného je to za přímé volby. Tam, podle nejrůznějším výzkumů veřejného mínění, bych se pravděpodobně mohl umístit na jednom z předních míst. Šel bych do toho ale jenom za předpokladu, že bych tady neviděl nikoho, kdo by jednoznačně ztělesňoval podobné hodnoty, protože jinak to není mou prioritou. Považoval bych však za poctivé vstoupit do té soutěže, pokud by šlo skutečně o svobodnou soutěž, pokud by nešlo o nějaký zákulisní handl politických stran. Tam si myslím, že už jenom proto, že bych mohl tu debatu obohatit o určité aspekty, o určitá témata, tak že by stálo za to do té soutěže vstoupit a ostatním kandidátům to neudělat tak lehké."