Pomník obětem komunismu

Uplynulo dvanáct let od pádu totalitního režimu. Teprve tento týden se dočkala Praha, hlavní město České republiky, pomníku obětem komunismu. Dílo sochaře Olbrama Zoubka a architektů Zdeňka Hölzla a Jana Kerela dnes na úpatí vrchu Petřín odhalili za doprovodu Smetanovy Vltavy zástupci Konfederace politických vězňů, radnice Prahy 1 a pražského magistrátu. Slavnostního shromáždění se zúčastnil kolega Mikuláš Kroupa.

"Je to velký den. Je to začátek debolševizace českého národa,"řekl na shromáždění předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný. Pomník, podle jeho slov, bude lidem připomínat zrůdnost komunistického režimu.

"Část české společnosti uhýbá před pohledem do tváře vlastní minulosti. Být antikomunistou, jeho odpůrcem už nikdy nebude důvodem k zapomnění a vyloučení z českého národa."

Pomník obětem komunismu tvoří zužující se schodiště. Na nich je sedm soch, které mají symbolizovat mukla, tedy muže určeného k likvidaci. První postava je celá, další jsou postupně torza. Postavy symbolizují muže, který je likvidován mocí, ale stále stojí a vzdoruje. U pomníku jako čestná stráž stála čtveřice old scoutů. Eduard Marek, jeden z nich, prožil v padesátých letech sedm let ve vězení za údajnou velezradu. Zeptal jsem se ho, jak na něho pomník působí.

"Stále o tom přemýšlím. Zatím jsem si neudělal pevný názor. Já jsem ze staré školy, takže mám rád věci tak trochu realističtější."

V davu jsem si všiml politického vězně ze sedmdesátých let, evangelického faráře a písničkáře Sváti Karáska. Líbí se mu pomník?

"Mně se líbí. Ta postupná destrukce, jak komunisté uměli postupně udělat z člověka trosku, tak to tam je dobře zachycené."

Pomník obětem komunismu,  Václav Havel,  Foto: ČTK
Slavnosti přihlížely stovky lidí. Z vrcholných politiků, po domněnkách, že se akce může stát předvolební kampaní, nepřišel nikdo.

Prezident České republiky Václav Havel navštívil pomník den před jeho odhalením v doprovodu sochaře a autora pomníku Olbrama Zoubka. Havel totiž dostal pozvánku na slavnostní odhalení od pořadatelů tedy od zastupitelů Prahy 1 jen dva dny předem. Starosta Prahy 1 Jan Burgermeister z ODS přiznal, že Václav Havel původně nebyl mezi pozvanými, protože dosud o dílo neprojevil žádný zájem. Tiskový mluvčí prezidenta Ladislav Špaček slova starosty komentoval, že jsou zlomyslná a nepravdivá. Vždyť Václav Havel se prý nejednou zasadil o odstranění mnohých byrokratických překážek k vystavění tohoto pomníku.