Klaus nastínil politikům dohodu, sejde se s nimi opět v úterý

Prezident Václav Klaus v pátek šéfům stran nastínil návrh dohody, nad nímž se opět sejdou v úterý. Do té doby by měli ve svých stranách diskutovat o časově omezeném řešení povolební situace. Návrh neupřesnil; podle vyjádření účastníků schůzky mají strany dál jednat o možnosti, jak dospět k předčasným volbám. Největší spory trvají kolem termínu předčasných voleb, nová je myšlenka uspořádat hlasování v červnu roku 2008.

Strany se mají podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dohodnout na termínu předčasných voleb a na tom, jaký má do té doby vládnout kabinet, a to z personálního i programového hlediska. "Má to být vláda politická, ale také všichni víme, že v ní nemohou být například předsedové stran," řekl ČTK Filip. Pokud se strany do úterý nedohodnou, vybere podle jeho názoru prezident v úterý nového vyjednavače či přímo premiéra.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek při odchodu z Hradu novinářům řekl, že dosažení dohody bude velmi složité. "Nevím, myslím, že bude ještě hodně, hodně obtížné ji uzavřít," dodal. Šéf ODS Mirek Topolánek prohlásil, že všichni předsedové stran přistoupili na další jednání, prezident podle něj představil "základní parametry" řešení. Paroubek později řekl, že na Hradě trval na uspořádání předčasných voleb v roce 2008, nejlépe přitom až za dva roky, tedy na podzim. "Všechny pravicové strany trvaly na roku 2007. ODS má nyní zvážit červen 2008," uvedl Paroubek.

Pokud dohoda o volbách a dočasné vládě nevznikne, tak se podle ústavy vyčerpají tři pokusy o zformování kabinetu a na řadu přijdou nové volby. Předseda zelených Martin Bursík naznačil, že mezi stranami zatím soulad neexistuje. "Kdyby to dopadlo úplně dobře, tak bychom si nemuseli dávat nový termín v úterý," uvedl.

Prezident na tiskové konferenci uvedl, že dohoda vychází z podobného modelu, který po volbách jako provizorní řešení zvolila Poslanecká sněmovna. Její předseda Miloslav Vlček (ČSSD) byl zvolen jako dočasný šéf dolní komory s tím, že odstoupí dříve, než by případně vybíral ve třetím pokusu o sestavení vlády nového premiéra. "Podobným způsobem hledáme řešení, které by bylo, a teď vůbec nejde o slova překlenovací, prozatímní, dočasné, přechodné, neboli řešení, o kterém víme, že asi musí směřovat k něčemu takto časově přesně vymezenému," řekl prezident. Řešení má podle něj "spoustu parametrů", které si účastníci schůzky definovali a sdělili si základní názory. Prezident ale neuvedl, zda se na jednotlivých parametrech shodli. Někdo podle Klause vyslechl návrh jednoznačně s ulehčením, někdo s otazníky. "Setkáme se v úterý s úmyslem říci, jestli touto cestou je možné pokračovat, nebo není možné pokračovat," dodal.