Jirásek označil turínské hry z českého pohledu za úspěšné

Za úspěšnou označil předseda národního olympijského výboru Milan Jirásek českou výpravu na dvacátých zimních olympijských hrách. Češi získali v Itálii čtyři medaile: zlato a stříbro běžkyně Kateřina Neumannová, druhé stříbro přidal její kolega Lukáš Bauer a bronzem přispěli do sbírky hokejisté. "Jsem velice spokojen," řekl Jirásek novinářům v Pragelatu. Před olympiádou říkal, že by bral tři medaile. Nesdílel některé optimistické výhledy, které hovořily až o šesti cenných kovech. "Všechny naděje těžko vždycky vyjdou. Já raději ubral a teď jsme úspěšnou výpravou," řekl Jirásek.

Vlajkovou lodí rekordní výpravy s 83 členy byli běžci na lyžích. "Celkový dojem je dobrý, ale nesmí to zakrýt, že určitá místa jsou chabá. Za Katkou (Neumannovou) pořád nikdo neroste a bude těžké novou Katku získat," řekl Jirásek. Běžci získali tři medaile, ale na jejich vrub jde i nevětší ostuda. Postaral se o ni manažer Květoslav Žalčík, který špatně přihlásil mužskou štafetu. "To byl velký lapsus. Funkcionáři by neměli sportovcům házet klacky pod nohy, ale tohle byla přímo kláda," řekl Jirásek. "Ohrozilo to ducha ve výpravě, ale běžci se s tím dokázali vyrovnat," dodal.

Vedle úspěchů přinesla olympiáda i řadu zklamání. "Biatlon se mohl představit v lepší podobě, kluci výrazně lepší než děvčata, ale to se stává," řekl Jirásek. Skoro jistě se medaile čekala od skokana Jakuba Jandy, ale vítěz Turné čtyř můstků skončil desátý a třináctý. "Je otázka, co k tomu přispělo. Jestli jen turbulence kolem něj, nebo ztráta sebedůvěry po letech. Je na odborných svazech, které mají hlavní zodpovědnost za sportovní stránku přípravy, aby udělaly hlubší rozbory," řekl Jirásek.