Hokejisté postoupili přes Slovensko do olympijského semifinále

Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále olympijského turnaje Slovensko 3:1 a postoupili do pátečního semifinále. V něm se utkají se Švédskem. Po čtvrtfinálovém vyřazení v Salt Lake City tak budou úřadující mistři světa po osmi letech znovu bojovat o olympijské medaile. Vítězství zařídili svými góly Martin Ručinský, Milan Hejduk a Martin Straka, který skóroval v závěru do prázdné branky. Milana Hniličku, jenž dostal přednost před Tomášem Vokounem, překonal pouze Marián Gáborík na začátku poslední třetiny. Slováci tak po první turínské porážce jedou domů. Český tým si do klíčového zápasu turnaje oblékl poprvé červené dresy a hned od počátku se snažil navázat na dobrý výkon z druhé a třetí třetiny předešlého souboje s Kanadou.

Český trenér Alois Hadamczik pochválil na tiskové konferenci mužstvo za koncentrovaný výkon a týmový duch. "Jednoho hráče bych chtěl přeci jen vyzvednout a to brankáře Milana Hniličku, který naskočil do hry a podal jistý a dobrý výkon," řekl trenér. Klíčem k vítězství podle něj bylo, že se hrálo dobře z obrany. Síla slovenského týmu totiž byla v rychlých protiútocích. "Na tom byla jejich hra založena, a to jsme eliminovali," řekl Hadamczik. Slováci nezvládli zápas v úvodu psychicky, ale podle Hadamczika se s tím nedalo kalkulovat, "Co bylo, už není. Slováci dali v turnaji osmnáct branek a my deset, což značilo jejich velkou sílu v útoku, ale dokázali jsme je udržet," řekl trenér. Zklamání čišelo ze slovenského kouče Františka Hossy. Jeho tým prošel jistě základní částí, ale ve čtvrtfinále hrál zpočátku zakřiknutě a s turnajem se rozloučil. "Je smutné, že mohl vyhrát jen jeden. Po těch předešlých výkonech je mi to líto, ale musíme se s tím smířit," řekl Hossa na tiskové konferenci po utkání.

O medaile si to poprvé od roku 1976 rozdají jen evropské týmy, před branami semifinále skončili obhájci Kanaďané i finalisté ze Salt Lake City USA.