V Praze začal festival divadel z německy mluvících zemí

Aus dem Theaterstück „Rechnitz“ (Foto: Toni Suter)

Představení drážďanské činohry Zlatý kořenáč podle knihy německého romantického spisovatele Ernsta Hoffmanna zahájilo v neděli večer v Národním divadle v Praze letošní ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Až do 17. listopadu diváci uvidí celkem šestnáct inscenací, ve kterých se představí divadelníci z Curychu, Lucemburku, Hamburku a Berlína. Více už Milena Štráfeldová:

Biografie
Divadelní festival německého jazyka se do Prahy vrací už po patnácté a vždy tu představuje ty nejlepší inscenace z německy mluvících zemí. Podle Tomáše Jelínka, ředitele Česko - německého fondu budoucnosti, který je generálním partnerem festivalu, se tak naplňuje jeho hlavní cíl:

"Festival v sobě totiž koncentruje mnohé z toho, o co v Česko - německém fondu budoucnosti usilujeme především. Je to v první řadě kulturní dialog na špičkové úrovni, který je ale zároveň otevřen širšímu publiku. Díky reprízám, cenám vstupenek i studentským pasům jsou ta představení dostupná nejen omezené skupině diváků. A to je také jeden z důvodů, proč festival tak dobře plní roli místa setkávání a dialogu mezi Čechy a Němci."

Rechnitz,  foto: Toni Suter
Motto každého ročníku se mění, tím letošním je Zdání a bytí. To se promítlo do programu například zařazením hry švýcarského dramatika Maxe Frische Biografie: Hra, v níž se postavy snaží vrátit svůj život k okamžiku zlomového rozhodnutí a žít ho jinak. Jedním z dramaturgických vrcholů festivalu bude inscenace Lulu v podání drážďanské činohry, v níž se spojuje činohra s operou i jazzem, nebo hra Rechnitz (Anděl zkázy) rakouské nobelistky Elfriede Jelinekové v podání curyšského Schauspielhausu, která přibližuje tragický osud dvou set židovských vězňů, vyvražděných na samém konci války v Rakousku z obav před blížící se Rudou armádou. Podle dramaturga festivalu Petra Štědroně se ale nezapomnělo ani na pražské téma:

Elfriede Jelinek
"Snažíme se nějakým způsobem zohlednit to, co zde bylo násilně přerušeno dvěma totalitami a o čem se velmi dlouho mlčelo, a to je mimo jiné taky pražská německá literatura."

Kasemattentheater z Lucemburku tak v Praze uvede inscenované čtení z dopisů Franze Kafky a Kurta Tucholského. Hru Amerika podle nedokončeného románu Franze Kafky přiváží Thalia Theater z Hamburku a jeden z večerů bude také věnován herci Pavlu Landovskému a jeho cestě z Činoherního klubu do vídeňského Burgtheatru. I letos bude podle Petra Štědroně udělena Cena Josefa Balvína:

Amerika
"Cenu Josefa Balvína udělujeme nejvýraznějšímu počinu z oblasti původně německojazyčného textu, uváděného na české scéně. Porota se letos rozhodla udělit cenu inscenaci Co se stalo, když Nora opustila manžela, aneb Opory společností autorky Elfriede Jelinekové."

Hru uvádí Národní divadlo v Nové scéně.

I Pražský divadelní festival německého jazyka se v posledních letech potýká s finančními problémy. Jeho organizátoři proto vyzvali diváky, aby vstoupili do jeho Klubu přátel, a přispěli tak k uspořádání dalších ročníků festivalu. Přihlásit se do tohoto klubu je možné jak na festivalových představeních, tak prostřednictvím internetových stránek festivalu.

Foto:www.theater.cz