Olympijský slib je v případě krasobruslařských rozhodčích fraškou

Michal Březina, foto: ČTK

Čtvrtý den olympijských soutěží ve Vancouveru provázely skandály. Silně na to doplatil náš krasobruslař Michal Březina. Toho rozhodčí za skvěle provedený krátký program obrazně řečeno vzali na vidle a zcela nespravedlivě odsunuli až na 9. místo.

Michal Březina,  foto: ČTK
To, co předvedli rozhodčí při krasobruslařském krátkém programu mužů, je lidově řečeno zralé na prokurátora. Jejich počínání připomnělo starý vtip ze života nejvyšší české fotbalové soutěže. Dříve totiž veřejnost nazývala rozhodčí sudími. A to proto, že soudili. Dnes se jim říká rozhodčí, protože neposuzují, ale rovnou rozhodují. Nevím, kolik má Vancouver kostelů, ale snad hodně, aby se před zpovědnicí netvořila z krasobruslařských nedotknutelných rozhodcovských mafiánů zbytečně dlouhá fronta. V médiích se před olympiádou objevily spekulace, že jsou rozhodčí ovlivňováni mailem jejich amerického kolegy, který je přesvědčuje, aby dávali Evropanům o něco horší známky. Tomu by odpovídalo i hodnocení na čelných příčkách. Jevgenij Pljuščenko jako jediný z elitní trojky předvedl čtverný skok. Američan Lysacek s Japoncem Takahašim nabídli pouze "trojáky" a přesto zaostávají za ruským krasobruslařským carem skandálně jen v řádu setinek bodu. "Já to nemohu soudit. Mohu jen říct, jak jsem byl ohodnocený já", uvedl čtvrtý muž kontinentálního šampionátu Březina a dodal:

Michal Březina,  foto: ČTK
"Předvedl jsem výkon na 120 %, ale bohužel rozhodčím to asi nestačí. Ten výkon by podle mě měl být do první šestky."

Devatenáctiletý Michal Březina při olympijském debutu předvedl kvalitní výkon. Bez problémů skočil trojitého axela, trojitého lutze i kombinaci trojitého flipa s toeloopem. "Jmenovat nebudu. Ale myslím, že se potvrdily některé fámy, co tu byly," dotkl se Březina citlivého tématu. Zlobu v sobě dusil i jeho trenér Karel Fajfer.

"V krasobruslení je to velmi těžké. V první známce dostal za svůj výkon body a ve druhé rozhodovalo devět slepých pouze ušima podle toho, jak řvalo publikum. Jsme v Americe, tak jsou Američani vpředu."

Tomáš Verner,  foto: ČTK
Naštvaný byl i Tomáš Verner, ovšem ten si za nízké známky může sám, když upadl u trojitého axelu a totálně vyhořel při kombinaci.

"Je to děsivé a ještě děsivější je, když spadnu ve druhém skoku. To už je skoro na ručník na led a jít za mantinel. Ale dojet se to musí. Já jsem se snažil, ale bez těch dvou prvků se to jezdí těžko."

Svůj výkon si nedají za rámeček ani švýcarský a český biatlonový rozhodčí. Zástupce země ementálu při startu stíhačky žen u dvou závodnic trapně zaspal a poslal je na trať s více než desetivteřinovým zpožděním. Za trest byl pro stíhačku mužů vystřídán Čechem Pavlem Levorou, který zvolil opačný postup a poslal dva borce do závodu dříve. Oba sklidili oprávněnou kritiku. Zmatky provází i závody v alpském lyžování. Tentokrát však není na vině lidský faktor, ale vrtochy počasí, které už způsobily odložení tří závodů. Medailisté jsou tak zatím odtajněni pouze v královské disciplíně - sjezdu mužů. Olympijským primátem se pyšní Švýcar Didier Défago. Země helvétského kříže díky němu prožila měsíc tří splněných přání od zlaté rybky, když na nejdelším sjezdu planety - Lauberhornu doma ve Wengenu triumfoval Carlo Janka, poté na nejtěžším a zároveň nejslavnějším Hahnenkammu v Kitzbühelu Didier Cuche a zlatou trojkorunu dovršil na olympijské pistě ve Whistleru jeho jmenovec Défago. Ten se tak pomalu přibližuje největším lyžařským legendám - Franzi Klammerovi, Jeanu-Claudu Killymu, Pirminu Zürbriggenovi či Hermannu Maierovi.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio