Zřejmě nejstarší parní stroj v Česku mají v Muzeu Novojičínska, ani on neunikl letošní povodni

parni_stroj.jpg

Slova známé písničky si teď mohou zpívat v Muzeu Novojičínska. Parní stroj, který objevili ve svých sbírkách, je totiž s největší pravděpodobností nejstarší v Česku. Zeptali jsme se na něj kurátora novojičínského muzea Radka Polácha.

"My jsme v loňském roce vytáhli z našich depozitářů věc, o které jsme se domnívali, že je součást parního stroje z bývalé Döperovy továrny tady v Novém Jičíně."

Co vyráběla ta továrna?

"To byla textilka, která zde v třicátých letech 19. století a i později působila. August Ferdinand Döpper byl významnou osobností novojičínského textilního průmyslu a jako první v Novém Jičíně a širokém okolí zavedl v roce 1832 do výroby parní stroj. Mělo to tehdy obrovské důsledky v rámci průmyslové revoluce, která se na Novojičínsku odehrála.

Ten parní stroj jsme vytáhli v loňském roce a přizvali jsme k tomu jednoho ze znalců v rámci parních strojů inženýra Tomáše Flimla z Brna, který je zároveň i odborný restaurátor. On nás svým způsobem šokoval, sdělil nám, že ten parní stroj je kompletně celý, nebylo by špatné jej restaurovat a domnívá se, že by mohl být jeden z nejstarších.

Uplynul nějaký čas, my jsme letos dostali prostředky od Moravskoslezského kraje na jeho restaurování a zároveň se potvrdilo, že tento stroj je opravdu svým způsobem unikát. A to v tom, že je nejstarší na území Čech, Moravy a Slezska. Ten nejstarší, který je dnes datovaný je v technickém muzeu v Praze je z poloviny 19. století. Ten náš je starší, má takové rysy a tvary, že jej lze datovat do staršího období a je možné, že je to opravdu jeden z prvních, které zde byly v Novém Jičíně ve třicátých letech 19. století zaváděny."

Jak je velký? Mohl byste ho trochu popsat?

"Je to jednoválcový stojatý parní stroj, výkon je asi 15 koňských sil, nebyl samozřejmě nijak velký, na výšku má asi 2 metry. Je výjimečný tím, že má speciální detaily, které se v počátcích parních strojů na nich objevovaly, což byly různé dekorativní ornamenty a krásné věci, které už později na těch parních strojích nešlo vidět."

Novojičínsko postihla letos povodeň, pod vodou skončil i parní stroj. Dnes už je kompletně restaurován a bude prý "třešničkou na dortu" nové expozice mapující historii Nového Jičína v devatenáctém a dvacátém století, která bude otevřena v příštím roce.