Uspěje další návrh na přímou volbu prezidenta?

Snahy změnit způsob volby prezidenta se v Česku bez většího úspěchu objevují už delší dobu. Několikrát se jimi zabývali i zákonodárci. Ve čtvrtek poslanci v prvním čtení podpořili návrh ČSSD na přímou volbu hlavy státu. Právě takový způsob volby prezidenta podle sociálních demokratů zvyšuje legitimitu tohoto ústavního orgánu.

Návrh ČSSD není žádnou novinkou, sociální demokraté jej předložili už předloni, sněmovna jej ale tehdy odročila. Není také jedinou předlohou, o které by měli poslanci jednat - ve sněmovně leží i vládní návrh na přímou volbu prezidenta.

Předlohou sociálních demokratů se nyní bude zabývat sněmovní ústavně-právní výbor.

Jak by měla přímá volba hlavy státu vypadat, vysvětlil poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

"Pro nás je podstatné, aby existovala možnost lidí vybírat prezidenta v přímé a to dvoukolové volbě. Je to obdoba voleb do Senátu, to znamená, že do druhého kola by postoupili vždy dva kandidáti s největším počtem hlasů, pokud by někdo z nich nezískal nadpoloviční většinu už v prvním kole. Chceme také umožnit lidem, aby mohli bez ohledu na politické strany navrhnout svého kandidáta, a to s peticí podpořenou deseti tisíci hlasy. Jsme ale ochotni diskutovat o počtu potřebných hlasů pro takový návrh."

Kromě veřejnosti by kandidáty na prezidentský post mohlo navrhovat 20 poslanců nebo deset senátorů. Právo být volen by měl každý občan, který dosáhl 40 let věku.

Poslankyně zelených Kateřina Jacques schválení zákona v prvním čtení přivítala.

"Zkušenosti s nepřímou volbou ukazují, že jsou zde různé lobbistické tlaky, vytváří se korupční prostředí. Myslíme si, že v situaci, kdy upadá zájem veřejnosti o politické dění, snižuje se volební účast, je dobré veřejnost namotivovat, dát jí příležitost se přímo podílet na rozhodovacích procesech."

Zelených navrhovali, že by měli lidé o tom, zda chtějí nebo nechtějí přímou volbu, rozhodnout v referendu, strana ale nakonec návrh stáhla.

S návrhem ČSSD na přímou volbu prezidenta nesouhlasí ODS. "Jsou jisté odlišnosti v názorech, jak ta přímá volba prezidenta má vypadat, kolik kandidátů má postupovat z prvého do druhého kola...Já bych řekl, že většinově ODS inklinuje změnit na volbu přímou, ale právě ten ďábel spočívá v tom detailu toho, aby to nebyla volba, která se promění v honičku těch neúspěšných kandidátů proti tomu, dejme tomu papírovému, favoritovi, to bude to nejdůležitější, co rozhodne o hlasování."

Návrh sociálních demokratů kromě způsobu volby prezidenta také mění a upřesňuje další pasáže ústavy týkající se hlavy státu, některá rozhodnutí by mohl prezident udělat jen se souhlasem premiéra. Navrhují také např. časové omezení rozsahu imunity prezidenta na dobu výkonu jeho funkce.