Výstava Meze tolerance po výtržnosti neznámých pachatelů uzavřena

meze_tolerance1.jpg

Politicky zabarvená výstava výtvarné skupiny Guma Guar Meze tolerance ve Staroměstské radnici v Praze musela být po incidentu ukončena. Ve státní svátek 1. května, kdy i Galerie Hlavního města Prahy slavila svůj svátek, 45 let existence, poničili 4 neznámí návštěvníci exponáty autolakem ve preji. Nyní po nich pátrá policie. Čím výstava vyprovokovala neznámou čtveřici k destruktivnímu jednání?

Guma Guar je sdružení tří mladých výtvarníků, kteří se netají svou spíše levicovou orientací a určitými sympatiemi k anarchistickým hnutím. Svou tvorbou vedou kritiku současné společnosti. Výstava Meze tolerance se inspirovala nedávným rozhodnutím soudu o zákazu Komunistického svazu mládeže. Jeden z autorů výstavy Milan Mikuláštík vysvětlil:

"Skupina Guma Guar se rozhodla vystoupit proti tomuto zákazu a protestovat proti omezování práva na svobodu slova. Byli zakázáni na základě formulace, ve které upřednostňují společné vlastnictví výrobních prostředků, což je dost podivné, protože tuhle formulaci najdete i u řady sociálně demokratických stran, britští labouristé to měli v programu od 50. až do 90. let. Kdyby byli zakázáni kvůli propagaci stalinismu nebo schvalování nějakých násilných činů, ale to důvodem k zákazu nebylo. Celé je to možné vnímat jako útok na levicové myšlenky."

První květnový den v pozdních odpoledních hodinách vstoupila do galerie skupina čtyř černě oblečených lidí a po verbálních projevech nesouhlasu poničila přes odpor kustodek výstavu autolakem. Před přivoláním policie podle mluvčí Galerie Hlavního města Prahy Ireny Tyslové z místa unikli.

"Kustodky se jim v sice (v jejich činnosti) z počátku snažily zabránit, ale vzhledem k tomu, že byly slovně inzultovány a bylo jim vyhrožováno, měly samozřejmě obavy samy o sebe, takže nakonec ustoupily, šly zavolat policii, ale než se policie dostavila, tak byli samozřejmě útočníci pryč a mezi tím stačili celou výstavu poničit autolakem. Posprejovali ji a některé transparenty, které tam visely, potrhali. (...) Svým způsobem potvrdili Gumě Guar, kde jsou ty meze tolerance, které měla výstava v názvu."

Z technických důvodů byla ve čtvrtek výstava uzavřena a vzhledem k rozsahu poškození už ji galerie znovu otevírat nebude. Dalším důvodem jsou podle Tyslové i obavy kustodek z práce na této výstavě. Škodu mluvčí odhadla v řádu desetitisíců korun.

Co dalšího kromě transparentů bylo na výstavě k vidění?

"To spodní podlaží bylo zaplněno korespondencí mezi ministerstvem vnitra a Komunistickým svazem mládeže. Kromě toho tam také byla anketa, kterou jsme natočili mezi studenty právnické a filosofické fakulty. Zajímaly nás jejich názory na tento zákaz."

Podle Milana Mikuláštíka z Gumy Guar museli pachatelé přijít na výstavu vybaveni barvou, tedy zřejmě se záměrem ničit. Podrobněji se k problematice politického umění vrátíme více v příštím magazínu radia Praha v rubrice Z kultury. Dozvíte se také, kdo mohl být podle Mikuláštíka pachatelem výtržnosti.