Filmové Marii Terezii se dvoří Vojta Kotek jako František Štěpán Lotrinský

Foto: Karel Cudlín, ČT

Čtyři televize zemí bývalého rakousko-uherského mocnářství se spojily, aby vznikl historický film Marie Terezie. Ukazuje slavnou císařovnu jako nekompromisní panovnici, matku, i zamilovanou manželku.

Foto: Karel Cudlín,  ČT
Dvoudílná minisérie, která se začne v Česku vysílat na nový rok, se věnuje politickému vlivu Marie Terezie, která musela válčit o rakouské dědictví. Je tu i její dětská láska a později manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, které si musela tak trochu vyvzdorovat.

"Je to taková kombinace mezi love story a politickým thrillerem",říká Vojta Kotek, který hraje právě Františka Štěpána Lotrinského.

Proč skrývala své soukromí?

Mirka Zlatníková,  foto: Martina Schneibergová
Jak uvedla autorka scénáře Miroslava Zlatníková, Marii Terezii známe z portrétů jako silnější starší dámu. Jak ale vypadalo její mládí a soukromý život?

"Její soukromý život nelze nastudovat, protože není ani v historických knihách. Byla člověkem, který si velmi hlídal soukromí. V jejích životopisech byly pouze autorizované rozhovory, a nechávala je psát podle antických hrdinek, nikoliv podle skutečnosti. Já jsem hledala jiné zmínky, ale bylo jich strašně málo. Musela jsem si domyslet celý příběh ženy, která se bála cokoliv o sobě říct."

Dalším historickým pramenem bývá korespondence. Prozradila něco?

"U dochované korespondence víte, že má být dochovaná. Ona věděla, že to bude v nějakých archivech. Říká tam svoje oficiální názory, ale nic o svých citech a emocích. Já jsem si říkala, že než takhle lidsky ztuhla, a obalila se takovým krunýřem, tak se před tím muselo něco stát."

Robert Dornhelm,  foto: Martina Schneibergová
Ze scénáře vznikla i kniha Marie Terezie - Miluj a panuj, kde je příběh nezkrácený. Ve filmu například není scéna, kdy Marii Terezii napadne divočák. To natočit nešlo, říká scénáristka Zlatníková, herečku Marii Luise Stockingerovou by si s jejím pojištěním žádný divočák napadnout netroufnul.

Režie se ujal Robert Dornhelm, rakouský režisér, který dlouhodobě žije a pracuje v Hollywoodu.

"Když mi nabídli tento scénář, a v Rakousku se dozvěděli, že by Češka měla napsat scénář o naší královně, tak říkali, že je to nemožné. Nicméně tento scénář byl naprosto vynikající, a děkuji za něj."

Při natáčení se ozývaly čtyři jazyky

Dopis Marie Terezie,  foto: Rakouský státní archiv
Jelikož výpravný kostýmní snímek vznikal v koprodukci Česka, Slovenska, Rakouska a Maďarska, bylo třeba skloubit nejen náročnou produkci, ale i často rozdílné pohledy na historické osobnosti.

Oficiální řečí štábu byla angličtina, ale ve filmu herci mluví svojí mateřštinou. Marie Terezie tak mluvila německy, zatímco Vojta Kotek, co by její osudová láska, jí odpovídal češtině. Někdy se při natáčení ozývaly i čtyři jazyky. Jaká je podle Vojty Kotka Marie Terezie a František Štěpán Lotrinský?

Vojtěch Kotek jako  František Štěpán Lotrinský a Marie-Luise Stockinger jako Marie Terezie  (Foto: Karel Cudlín,  ČT)
"Především velmi silná. Já jsem naše postavy vnímal jako lidi, kteří jsou mladí, a kteří mají život příliš nalajnovaný dopředu. František Štěpán Lotrinský je jako historická postava poměrně zanedbaný. Nedá se o něm moc zjistit. Ale mě přišel jako neuvěřitelně zajímavý člověk, protože příliš nemohl zasahovat do politického dění. On se s touhle druhořadou politickou kariérou dokázal neuvěřitelně vypořádat. Začal podnikat, a stal se jedním z nejbohatších lidí svojí doby."

Tvůrci zdůrazňují, že film není životopisem známé panovnice, jediné ženy na českém trůnu, která zavedla povinnou školní docházku nebo číslování domů. Scénář se soustředí na příběhy, které předcházely době, než se z ní stala přísná a silná matka národů.